Emrehan Halıcı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Mehmet Emrehan Halıcı (d. 26 Nisan 1956, Konya, Türkiye), Türk siyasetçi.[1]

Konya senatörü Feyzi Halıcı'nın oğludur. Ortaöğrenimini Konya Maarif Koleji'nde yaptıktan sonra, lisans ve lisansüstü eğitimini ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü'nde tamamladı. Aynı üniversitede bir süre asistanlık görevinde bulunan Halıcı, ardından soyadını taşıyan Halıcı Şirketler Grubu'nu kurdu.

İlk Türk bilgisayarının yazılım sorumlusu olarak görev yapan Halıcı, Türkiye'nin ilk teknopark yatırımı olan ODTÜ-Halıcı Yazılımevi'nde yurt içi ve yurt dışında bilgisayar ve yazılım alanlarında pek çok proje gerçekleştirdi. Müziğe özel ilgi duyan Halıcı, bilgisayar destekli müzik teknolojisinin Türkiye'de tanınması ve yaygınlaşmasında öncülerden olup, 1994 yılından beri Halıcı Bilgisayarla Beste Yarışması'nı düzenlemektedir.

İş yaşamında ve sosyal alanlarda yaptığı çalışmalarla birçok ödül alan Halıcı, 2004 yılında ODTÜ öğrencileri tarafından "ODTÜ’lülerin İdealindeki Mühendis" ödülüne layık görüldü. Satranç sporunun devlete bağlanmasında aktif rol oynayan Emrehan Halıcı, 1992-1999 yılları arasında Türkiye Satranç Federasyonu başkanlığı, 1998-2002 yılları arasında da Dünya Satranç Federasyonu asbaşkanlığı görevlerinde bulundu.

Bilgi ve zekaya dayalı etkinliklere yoğun ilgi gösteren Halıcı’nın matematik, zeka ve satrançla ilgili yurt içinde ve yurt dışında makaleleri ve problemleri bulunmaktadır. 1978 yılında öğrenciyken başladığı TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi köşe yazarlığını halen devam ettiren Halıcı, 2003 yılından beri de Hürriyet gazetesinde "Akıl Oyunları" köşesini hazırlamaktadır. Halıcı’nın Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan Satranç, Doğan Kitap tarafından yayımlanan Akıl Oyunları, TÜBİTAK tarafından yayımlanan Zekâ Oyunları 1 ve Zekâ Oyunları 2 adlı kitapları bulunmaktadır. Uluslararası MENSA topluluğunun üyesi olan Emrehan Halıcı, Türkiye Zeka Vakfı’nın kurucusu ve yönetim kurulu başkanıdır.

21. Dönem TBMM Demokratik Sol Parti Grup Başkanvekilliği görevini yürüttü. 1 Haziran 2010 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi'ne katıldı. 21. Dönem Konya, 23. ve 24. Dönem Ankara milletvekilidir. Evli ve 2 çocuk babasıdır.

26 Kasım 2014 tarihinde Elektronik Demokrasi Partisi'ni kurmuştur.

Elektronik Demokrasi Partisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Elektronik Demokrasi Partisi (kısaca e-Parti), 26 Kasım 2014'te kurulmuş bir Türk siyasi partisi. Partinin ilk eş genel başkanı, eski Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı'dır.

Partinin ana ilkesi ve hedefi "özgürlük, eşitlik, yaratıcılık ve üretkenliğe odaklı, yurttaşların yönetime ve denetime en üst düzeyde katıldığı kesintisiz ve tam demokrasi" idi. Bu ilkeyi ve hedefi gerçekleştirmek amacıyla, internet ve benzeri elektronik ortamlar başta olmak üzere, teknolojinin sağlayacağı tüm potansiyel olanaklardan yararlanmayı savunuyordu. e-Parti, halkın e-komisyonlar sayesinde doğrudan yönetime katılabilmesini amaçlıyor, partinin tüm siyasi süreçlerini elektronik ortama taşıma hedefliyordu.[2]

Çankaya İlçe Seçim Kurulu, 28.07.2016 tarihinde, partinin tüm siyasi süreçleri elektronik ortama taşıma hedefinden hareketle fiziksel örgütlenmeyi sadece Ankara il ve Çankaya ilçe üzerinden yapmasının, diğer il ve ilçelerde ikamet eden üyeler açısından uygun olmadığını bildirdi. Bu gelişme üzerine e-Parti, "Bahsedilen düzenlemeleri yapmayı - günümüz koşullarında artık gereksiz ve yararsız hale gelen fiziksel, binalara kapatılmış örgütler oluşturmayı- kesinlikle kabullenmiyoruz." açıklamasını yaparak, 31 Ağustos 2016'da "elektronik demokrasi" girişimini parti yerine "platform" olarak devam ettirme karar aldı ve adını "Elektronik Demokrasi Platformu" olarak değiştirdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ". www5.tbmm.gov.tr. 27 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2022. 
  2. ^ "Parti Programı". 10 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2014.