Zun

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Başından alevler çıkan bir figürü gösteren Zunbil parası. Zun'un olası temsili.

Zhuna, Zhūn veya Zūn olarak da bilinen Zun, bir Güneş tanrısıdır, Zunbillerin baş tanrısı ve Akhun güneş tanrısıdır.[1] O, kötülüğün dağıtıcısı ve adalet ve yeminlerin taşıyıcısı olarak hizmet etti, ilahi bir yargıçtı ve doğruluğu en yüksek şerefte tutan halkın büyük bir savaşçısıydı. Aynı zamanda evrenin yaratıcısı ve efendisi de olabilir, ancak bu özel inanç temelsiz olsa da, aynı zamanda dağlık bir bölgedeki dağların efendisi ve ilkel suları barındırmış olabilecek Oxus nehrinin de efendisiydi.[2] Sikkelerin üzerinde başından çıkan alevlerle tasvir edilmiştir. Heykeller altınla süslendi ve göz yerine yakut kullanıldı. Xuan Zang ona "Sungir" diyor.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Wink, André (2002). Al-Hind, the Making of the Indo-Islamic World: Early Medieval India and the Expansion of Islam 7Th-11th Centuries (İngilizce). BRILL. s. 118. ISBN 978-0-391-04173-8. 
  2. ^ Heart, SianLuc A . M . On Zhuna my discoveries of the Zunbils and their religion. 2 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2024. 
  3. ^ "Amir Kror and His Ancestry". Abdul Hai Habibi. alamahabibi.com. 19 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2012.