İçeriğe atla

Zorin İgnati

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Zorin İgnati
VatandaşlıkRus İmparatorluğu
Tanınma nedeniŞair, öykücü

Zorin Ignati, Erzyan kökenli bir hikâye anlatıcısıdır. Mokşanca-Erzyanca edebiyat tarihinde ismi geçen kişilerdendir. Hayatı hakkında çok az şey bilinmektedir. Hayatı hakkında bilinen tek şey, Samara Guberniyası'nın Buguruslan ilçesinin Vechkanov (ErzyancaВечкан веле)[1] köyünde doğmuş olmasıdır.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk kez 1898'de ünlü Fin dilbilimci, folklorist ve etnolog Heikki Paasonon ile tanıştı. Paasonen Vechkanova, Zorin Ignatius tarafından anlatılan 100'den fazla folklor çalışması nakletmiştir. Bunlardan 20'den fazlası Ignati'nin hikâyeleriydi. Zorin ve Paasonen arasındaki işbirliği 1900'den 1910'a kadar sürdü.[1][2]

Zorin Ignati, okuma yazma bilmiyordu, ama efsaneler konusunda uzmandı.

Bir şair ve anlatıcı olarak Zorin Ignati, şiirlerini Erzya köylüsünün dilinin güçlü olduğu ve Hristiyan geleneğinin henüz köklü olmadığı bir zamanda yazdı ve yaşadı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Mordwinische Volksdichtung. Gesammelt on Ignatij Zorin, Durchgesehen u. transkribiert von Heikki Paasonen, übers. von Kaino Heikkilä u. Paavo Ravila, Herausgeg von Martti Kahla. V. Band. SUST 161. Helsinki 1977, Suomalais-Ugrilainen Seura.
  2. ^ Пекка Хакамиэс. Университет Йоэнсуу. И0учение мордовского фольклора в Финляндии

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Mordwinische Volksdichtung. Gesammelt on Ignatij Zorin, Durchgesehen u. transkribiert von Heikki Paasonen, übers. von Kaino Heikkilä u. Paavo Ravila, Herausgeg von Martti Kahla. VI. Band. SUST 162. Helsinki 1977, Suomalais-Ugrilainen Seura.
  • Мокшэрзянь литературань антология, XVIII — XX Векне / Кочказе, сёрмадозень очеркнень и комментариятнень А.В. Алёшкин.— Саранск: Мордовскяй книжнай издательствась. 2003.— 480 с. — Мордов.-мокша, эрзя, рус. яз. — (Тюштянь масторонц моронза-арьсеманза).