Zoom Bombardımanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İstenmeyen bir müdahaleyle Zoom toplantısını tasvir eden internet meme'i

Zoom bombardımanı veya Zoom baskını [1] genellikle İnternet trolleri tarafından bir video konferans görüşmesine istenmeyen, rahatsız edici izinsiz giriştir. Tipik bir Zoom bombardımanı olayında, bir telekonferans oturumu, doğası gereği uygunsuz, müstehcen veya ırkçı olan materyallerin yerleştirilmesiyle ele geçirilir ve genellikle oturumun kapatılması veya trolün çıkarılmasıyla sonuçlanır. Terim özellikle Zoom video konferans yazılım programının adıyla ilişkilendirilmiş ve bu addan türetilmiştir, fakat aynı zamanda diğer video konferans platformlarındaki olguyu ifade etmek için de kullanılmıştır. Bu terim, 2020 yılında, COVID-19 salgınında birçok insanı evde kalmaya zorladığı ve video konferansın işletmeler, okullar ve sosyal gruplar tarafından büyük ölçekte kullanılmaya başlandığı 2020 yılında popüler hale gelmiştir.

Zoom bombalaması dünya çapında özellikle okullar, şirketler ve kuruluşlar için önemli sorunlara neden olmuştur. Bu tür olaylar, Zoom üzerinde daha fazla inceleme yapılmasına ve platformun dünya çapında eğitim, kurumsal ve devlet kurumları tarafından kullanımına yönelik kısıtlamalara yol açmıştır. Buna karşılık Zoom, COVID-19 salgını nedeniyle ani yeni kullanıcı akınını gerekçe göstererek telekonferans uygulamasının güvenliğini artırmak için tedbirler aldı. Zoom bombardımanı vakaları, çeşitli ülkelerdeki kolluk kuvvetlerini bu tür olayları araştırmaya ve sorumlular hakkında suç duyurularında bulunmaya sevk etti.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lorenz, Taylor; Alba, Davey (3 Nisan 2020). "'Zoombombing' Becomes a Dangerous Organized Effort". The New York Times (İngilizce). 7 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2020. “Zoombombing” or “Zoom raiding” by uninvited participants have become frequent