Ziya Aydıntan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ziya Aydıntan
DoğumMehmet Ziyaettin Aydıntan
1904
Van
Ölüm10 Eylül 1980
MesleklerBestekar, yazar, eğitmen.
ÇalgılarGitar

Ziya Aydıntan, gerçek adıyla Mehmet Ziyaettin Aydıntan (1904, Van - 10 Eylül 1980, İstanbul), bestekar, yazar, eğitmen. Türkiye'de ilk sistemli gitar eğitimi çalışmaları Ziya Aydıntan tarafından başlatılmış ve Türkiye'de ilk Türkçe gitar metodunu da yazmıştır.[1] Türkiye’nin ilk gitar orkestrasını Ziya Aydıntan kurmuştur.[2] Ziya Aydıntan Türkiye'de gitar için ilk halk müziği düzenlemelerini yapmış ve kendisine ait olan gitar metodunda yer almıştır. Kâtibim ve Ilgaz türküleri örnek verilebilir.[3] Ziya Aydıntan İlhan Baran’ın Ankara Atatürk Lisesi’nde müzik öğretmeni olmuştur. İlhan Baran Ziya Aydıntan'ın özendirmesiyle on altı yaşında Ankara Devlet Konservatuvarı yaylı çalgılar bölümüne girmiştir.[4]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ziya Aydıntan, 1904 yılında Van’da dünyaya geldi. Aydıntan müzik öğrenimine İlya İrinopules ile başlamıştır. Musıki Muallim Mektebi 1924 yılında Anakara'da kurulmuştur. Ziya Aydıntan Musıki Muallim Mektebi’nde keman, viyola ve mandolin eğitimi almıştır. Musıki Muallim Mektebinin Faik Canselen, Ferit Hilmi Atrek ve Sabahattin Kalender ile birlikte ilk öğrencilerinden ve ilk mezunlarından biridir. Mezun olduktan sonra müzik öğretmeni olmuştur. Müzik öğretmeni olarak ilk görev yeri Trabzondur. 1930’lu yıllarda İstanbul’a atanan Ziya Aydıntan İstanbul’da Andrea Paleologos'dan klasik gitar dersleri almıştır. Ankara’ya yerleşmiş müzik öğretmenliğine devam etmiştir. Ankara'da klasik gitar dersleri de vermiştir.

10 Eylül 1980 günü Hepatorenal Sendrom (HRS) hastalığından dolayı İstanbul’da hayata veda etmiştir.[1]

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Armoni
  • İlkokulda Müzik Eğitimi
  • Şarkılarla Müzik Eğitimi (Orta 1, 2, 3)
  • Çok Sesli Müzik Eğitimi (Lise 1, 2, 3)
  • Çok Kolay Gitar Eşlikli Okul Şarkıları (1, 2)
  • Gitar Metodu 1, 2
  • Gitar Albümü
  • Gitar Eşlikli Sevilen Melodiler
  • Gitar Eşlikli Gençlik Şarkıları

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Eser Adı Eserin Bestecisi Eserin Söz Yazarı
Atam Ziya Aydıntan Ziya Aydıntan
Dumlupınar Ziya Aydıntan İzzet Ulvi
Papatyalar Ziya Aydıntan Tevfik Fikret
Küçük Şarkı Ziya Aydıntan Ziya Aydıntan
Nerdesin Ziya Aydıntan Ziya Aydıntan
Kırlara Doğru Ziya Aydıntan Ziya Aydıntan
Nisan Ziya Aydıntan Belirtilmemiş
İzciler Ziya Aydıntan Ziya Aydıntan
Dere Ziya Aydıntan Ziya Aydıntan
Köyümüz Ziya Aydıntan Ziya Aydıntan
Kıbrıs’ım Ziya Aydıntan Ziya Aydıntan
Müzik Wolfgang Amadeus Mozart Ziya Aydıntan, Saip Egüz
Hürriyet Marşı Ziya Aydıntan Ziya Aydıntan
Köy Yolunda Ziya Aydıntan Ziya Aydıntan
Değirmenci Belirtilmemiş Ziya Aydıntan, Saip EGÜZ
Ninni Ziya Aydıntan Ziya Aydıntan[1]

Adına yazılmış kitaplar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaan Öztutgan tarafından yazılmış Bir Gitaristin Gözünden Ziya Aydıntan kitabı Ziya Aydıntan hakkında bilgi vermektedir.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "ZİYA AYDINTAN'IN HAYATI, ESERLERİ VE GİTAR EĞİTİMİNE KATKILARI" (PDF). T.C. ORDU ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ. 1 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 1 Eylül 2023. 
  2. ^ "TÜRKİYE'DE CUMHURİYET'İN İLK ELLİ YILINDA KLASİK GİTAR EĞİTİMİ: PALEOLOGOS VE ÖĞRENCİLERİ". Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı Gitar Sanat Dalı. 5 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2023. 
  3. ^ "Klasik Gitar Eğitiminde Kullanılan Türk Halk Müziği Düzenlemelerinin Öğretim Elemanı Görüşleri Doğrultusunda İncelenmesi". Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Van Yüzüncü Yıl University The Journal of Social Sciences Institute e-ISSN: 2822 - 3136 Yıl / Year: 2023 - Sayı / Issue: 59. 5 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2023. 
  4. ^ "TÜRK MÜZİK EĞİTİMİNDE ÇOK YÖNLÜ BİR KİŞİLİK İLHAN BARAN" (PDF). UKHAD 1 (3) 2015. [ölü/kırık bağlantı]
  5. ^ Öztutgan, Kaan (Aralık 2016). Bir Gitaristin Gözünden Ziya Aydintan. Pegem Akademi Yayincilik. ISBN 978-605-318-696-0. 5 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2023.