Zirvede (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Zirvede (film)
Over the Top
Overthetop film posteri
YönetmenMenahem Golan
Yapımcı
Senarist
Hikâye (eser)
Oyuncular
MüzikGiorgio Moroder
Görüntü yönetmeniDavid Gurfinkel
Kurgu
StüdyoThe Cannon Group, Inc.
DağıtıcıWarner Bros.
Çıkış tarih(ler)i12 Şubat 1987 (1987-02-12) (New York and Los Angeles)[1]13 Şubat 1987 (1987-02-13) (Amerika Birleşik Devletleri)
Süre93 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe$25 milyon[2]
Hasılat$16 milyon[3]

Zirvede (İngilizce özgün adıyla: Over the Top) Sylvester Stallone'un başrolde olduğu 1987 Amerikan spor drama filmidir. Yapımcılığını ve yönetmenliğini Menahem Golan'ın üstlendiği filmin senaryosu Stirling Silliphant ve Stallone tarafından yazılmıştır. Orijinal müzik Giorgio Moroder tarafından bestelenmiştir. Stallone'un canlandırdığı ana karakter Lincoln Hawk, uzun mesafeli bir kamyon şoförü olup, bir yandan ayrı yaşadığı oğlu Michael'ı geri kazanmaya çalışırken bir yandan da şampiyon bir bilek güreşçisi olur.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Lincoln Hawk, ekstra para için bilek güreşi yapan bir kamyon şoförüdür. Hawk'ın kalp hastalığından mustarip eşi Christina, Hawk'tan askeri okuldan küçük oğulları Michael'ı almasını ve onunla ilişkisini geliştirmesini ister; Hawk onları on yıl önce terk etmiştir. Michael'ın zengin dedesi, Christina'nın babası Jason Cutler, Hawk'ın torununun hayatında olmaya hakkı olmadığına inanmaktadır. Michael, Hawk'a başlangıçta güvenmez ve ona her fırsatta küçümseyici davranır.

Colorado'dan Kaliforniya'ya yaptıkları bir yolculuk sırasında, baba-oğul birbirlerine bağlanır. Sonunda hastaneye vardıklarında, Christina ameliyat sırasındaki komplikasyonlar yüzünden ölür. Michael, geç geldiği için Hawk'ı suçlar ve hemen büyükbabasının malikanesine gider. Michael'ı geri alma girişimi, Hawk'ın kapılı malikaneyi yağmalayıp tutuklanmasıyla sona erer. Michael, Hawk'ı hapishanede ziyaret eder ve onu affeder, ancak büyükbabasıyla birlikte yaşamanın daha güvenli olduğunu hissettiğini söyler. Suçlamaların düşürülmesinin bir koşulu olarak Hawk, Michael'ın velayetini Cutler'a devretmek zorunda kalır.

Hawk, vadedilen 100.000 $ nakit ödül ve 250.000 $'lık Volvo marka Beyaz Traktör Kamyonu ile kendi kamyon şirketini kurmayı umarak Las Vegas'taki Dünya Bilek Güreşi Şampiyonası'nda yarışmak için ayrılır. Diğer katılımcıların çoğu, önceki beş yıl boyunca yenilmez dünya şampiyonu olan ve müsabakanın favorisi olan Bull Hurley de dahil olmak üzere çok daha büyük, diğer rakipler arasında John Grizzly, Mad Dog Madison, Harry Bosco ve Two Time Canadian Champion "Slammin" yer alır. Bu arada Michael, Cutler'ın ailesini ayırdığını ve Hawk'ın kendisine düzenli olarak yazdığı mektupları yakalayıp sakladığını öğrenir. Büyükbabasının aldatmacaları karşısında şaşkına dönen Michael, bir kamyonet çalar ve Hawk'ı bulmak için Las Vegas'a gider.

Hawk, ilk mağlubiyetini yaşamadan önce çift eleme turnuvasında son sekize kalır ve bu sırada kolunu yaralar. Yine Las Vegas'ta olan Cutler, Hawk'ı otel süitine çağırır ve Hawk'a yeni bir başlangıç için bir şans verir: sonsuza kadar hayatlarından uzak durmak şartıyla 500.000$ ama Hawk teklifi reddeder. Turnuvaya daha iyi odaklanarak geri döner ve Hurley'e karşı final maçına ilerler. Michael, Hawk'ı bulur ve onu yanlış değerlendirdiği için özür diler, bu da Hawk'a rekabet etmesi için ihtiyaç duyduğu duygusal desteği verir. Uzun bir maçın ardından Hawk, Hurley'i yenmeyi başarır ve turnuvayı kazanır. Hawk ve Michael yeni kamyonlarını, nakit ödüllerini ve kumar kazançlarını alır ve birlikte yeni bir hayata başlamak için yola çıkarlar.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "'Platoon' Pumps Up February B.O.; Brisk Biz At Top". Variety. 18 Şubat 1987. s. 3. 
  2. ^ Kremer, Daniel (2015). Sidney J. Furie: Life and Films. University Press of Kentucky. s. 288. ISBN 978-0-8131-6597-4. 13 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2022. 
  3. ^ "Over the Top (1987)". Box Office Mojo. 28 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]