Zavallı Çocuk

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Zavallı Çocuk
"Zavallı Çocuk" kitabının
"Zavallı Çocuk" kitabının
YazarNamık Kemal
KarakterlerHalil Bey
Tahire Hanım
Şefika
Ata
Ali
Ahmet Bey
Şerife Hanım
Tabende
Hekim
Paşa
İlk gösterim18 Ocak 1874
İlk gösterildiği yerGedikpaşa Tiyatrosu
ÜlkeOsmanlı İmparatorluğu ve Türkiye
Orijinal dilOsmanlı Türkçesi

Zavallı Çocuk, 1873 yılında Namık Kemal tarafından Gazimağusa'da sürgündeyken yazılmış olan 64 sayfalık piyes, kitap. İlk defa 18 Ocak 1874 tarihinde Gedikpaşa Tiyatrosu'nda sahnelenmiştir.[1] Metin, kitap formatında farklı yayınevleri tarafından basılmıştır.[2]

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitabın teması aşktır ve üç perdeden oluşur. Kitap baş kahraman olarak Şefika ve Atâ'yı alır. Atâ, henüz küçük yaşta babasını kaybeder ve amcası Halil Bey'in yanına yerleşir. Burada Tıbbıye'ye devam eder, günler geçtikçe amcası Halil Bey'in kızı Şefika'ya aşık olur. Bu sevgi karşılıklıdır. Yıllar sonra Şefika'yı görüp beğenen bir paşa Şefika ile evlenmek ister ve bu konuda Halil Bey ile konuşur. Şefika'nın annesi kızının evlenmesinin kurtuluş olacağını düşünür ve evlenmesini ister. Şefika her ne kadar bu durumdan rahatsız olsa bile Atâ'ya olan aşkını söyleyemez. Atâ müjdeli bir haber vermek üzere eve gelir ve her şeyi öğrenir. Elinden yapacak bir şey gelmez. Günler günleri kovalarken Şefika vereme yakalanır. Atâ'nın kendisini görmesini istemez. Halil Bey, Atâ'yı eve çağırır. Atâ, Şefika'yı hasta bir şekilde görünce eczaneden zehir alır ve intihar eder. Şefika'nın ise hastalığı iyice ağırlaşmıştır. Kısa süre o da ölür.[3]

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Şefika: Oyuna Zavallı Çocuk adını veren karakter Şefika'dır. Merkezdeki ana kahramandır. 14 yaşlarında bir genç kız olan Şefika, oyunda birlikte büyüdüğü Ata'ya aşık olur ve bu daha yeni yeni tatmaya başladığı duyguyu kendince tanımlamaya çalışır. Utangaç ve ailesinin sözünden çıkmayan bir çocuktur.
  • Ata: Oyunun başkahramanı Şefika'nın büyük aşkı olmasına rağmen ana karakter büyüklüğünde değildir. Olayların akışı doğrultusunda Şefika'nın aşkının büyüklüğünü anlatmak için kullanılan ve araç görevi gören bir karakterdir. 19 yaşında Tıbbiyeli bir delikanlıdır.
  • Halil Bey: Şefika'nın babasıdır. Her koşulda kızının iyiliğini düşünen ideal ve iyi bir baba karakteridir. Kızının zorla Paşa ile evlendirilmesine karşı çıkarak olumlu bir izlenim bırakır.
  • Tahire Hanım: Şefika'nın annesi ve Halil Bey'in karısı. Oyundaki olumsuz ve kötü karakter. Aile içinde yaşanan maddi sıkıntılar yüzünden genç ve güzel kızını zorla Paşa ile evlendirmeye çalışan kişidir.
  • Şerife Hanım: Şefika Hanım'ın babaannesi.
  • Tâbende: Cariye.[4]

Canlandırması[değiştir | kaynağı değiştir]

18 Ocak 1874 tarihinde Gedikpaşa Tiyatrosu'nda canlandırılmıştır.[1]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Zavallı Çocuk, Namık Kemal, Elips Yayınları 1. Basım sf 46
  2. ^ ""zavallı çocuk" "namık kemal"". kitapyurdu.com. 3 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2022. 
  3. ^ "Özet". 24 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2016. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2020.