Yves Rocher (şirket)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yves Rocher
Slogan«Se réinventer chaque jour.»
«Créateur de la Cosmétique Végétale.»
KurucuYves Rocher Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Yves Rocher France, Yves Rocher tarafından 1959 yılında La Gacilly'de ( Morbihan ) kurulmuş ve merkezi Rennes'de ( Brittany ) bulunan bir kozmetik firmasıdır.[1] Rocher grubuna aittir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Paris'teki Italie Deux alışveriş merkezindeki Yves Rocher mağazası.

Yves Rocher, kendi adını taşıyan markayı 1959 yılında Brittany'deki Morbihan'da küçük bir kasaba olan La Gacilly'de yarattı,.[2][3] Bitkilerden yapılan ürünler mail order ile satılmaktadır. Şirket, eczaneler dışında ve düşük fiyatlarla satılan kozmetik ürünleri pazarında konumlanmıştır.[4]

Şirket hızla büyür: başlangıçta 30 çalışandan 1969'da 334'e ve 1984'te 1200'e yükselir.[4] Aynı zamanda, Yves Rocher ekonomik başarısını siyasete kendini kabul ettirmek için kullanır: 1962'de belediye başkanı oldu ve 2008'e kadar 46 yıl bu görevi sürdürdü.[4] Şirketin yönetimi, bölgenin ekonomik gelişimi ve kurucusunun siyasi kariyeri ile yakından bağlantılıdır. Yves Rocher, siyasi meşruiyetini güçlendiren bir endüstriyel kalkınma politikası izliyor; siyasi dayanağı, ekonomik nüfuzunu oluşturmasına ve işini genişletmesine olanak tanır.[4]

1969'da La Croix des Archers'ta ilk sanayi bölgesi oluşturuldu ve Paris'te Boulevard Haussmann'da ilk mağaza açıldı .

1979 yılında Yves Rocher şirketi, Bretagne'deki Rieux'da (makyaj üretimine adanmış) endüstriyel tesisi açar. 1982 yılında, Les Fougerêts ve Saint-Martin-sur-Oust kasabalarında iki fabrika, Gacilly beldesinde bulunan, kurulur. 1980'lerde şirket tarafından birkaç marka yaratılır ve şirket büyür, Rocher Grubu haline gelir.

1992 yılında şirket, Morbihan ve Ille-et-Vilaine bölgelerindeki birçok kasabada bölgesel yayılmasını genişletir: Questembert, Ploërmel, Rieux, Sixt-sur-Aff, Guillac, Maure-de-Bretagne, Janzé ve Saint-Marcel.

1992 yılında Yves Rocher, şirketin yönetimini en büyük oğlu Didier Rocher'a devretti. Diğer iki çocuğu Daniel ve Jacques Rocher da grup için çalışıyor. 1994 yılında Didier Rocher'in ölümünün ardından şirketin yönetimini babası devraldı.[5]

1991 yılında, doğanın korunması amacıyla Yves Rocher Vakfı kuruldu. 1993 yılında, Yves Rocher şirketi, sürdürülebilirlik perspektifinde ambalajları ve maliyetleri azaltmak için ekolojik dolumlar başlattı. 2000 yılında, Yves Rocher online mağazası Fransa'da aylık 1,5 milyon ziyaretçiyle kozmetik satışında ilk çevrimiçi satış sitesi oldu. 2008 yılında, Boulogne-Billancourt'da Bitkisel Kozmetik Atölyesi adı verilen bir mağaza açıldı.

Yves Rocher 2009'da öldü.[6] Ertesi yıl, Rocher grubunun yönetimi torunu Brice Rocher'a devredildi.[7]

Şirket imajı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yves Rocher şirketi lansmanından itibaren doğa ve bitkilerle bağlantılı bir imaj yarattı.[4]

2014 yılında Yves Rocher'in internet sitesi, "Fransızların favori sitesi" seçildi ve şirket, OC&C araştırmasında üst sıralarda yer aldı. Aynı şekilde, büyük şirketlerin imajını takip eden Posternak-Ifop barometresi, Yves Rocher'i 2011, 2012, 2013 ve 2014 yıllarında Fransızların en çok tercih ettiği marka olarak birinci sıraya yerleştirdi ve özellikle Groupe PSA, Airbus veya Amazon gibi şirketleri geride bıraktı. 2015 ve 2016 yıllarında ikinci sırada yer aldı, Michelin'in ardından.

Les Échos gazetesinde aktarılan Claude Posternak'a göre, halkın gözünde farklı iki şirket olmalarına rağmen, aile kökeni, yerel bağlantılar ve uluslararası gelişme gibi ortak noktaları bulunuyor. Le Point dergisine göre, bu durum, üç nesil girişimcinin sürekli müşteri pazarlaması vizyonunun bir sonucu olarak ortaya çıkıyor, söylemde ve vurgulanan değerlerde tutarlılık gösteriyor.

Tartışmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yves Rocher'ın Rus rakibi Alexeï Navalny'nin mahkumiyetine dahil olması[değiştir | kaynağı değiştir]

Yves Rocher, 1991'den beri Rusya'da bulunuyor. Bu, Fransa ve İtalya'nın ardından üçüncü büyük pazarıdır. Catégorie:Article à référence nécessaire 2012 yılında, Yves Rocher Vostok, Rus yetkililer tarafından, Oleg ve Alexeï Navalny kardeşlere ait olan Glavpodpiska şirketi üzerinde yürütülen bir adli soruşturma kapsamında sorgulandıktan sonra X'e şikayette bulundu. Nakliye şirketi, 2008 yılında Yves Rocher Vostok ile yapılan bir sözleşmenin "sözleşmeye uygun yükümlülükleri yerine getirmediği" şüphesiyle suçlanmaktadır.

2014 yılında şirket, "herhangi bir zarar görmediğini" bildirmesine rağmen, bu durum adli süreci durdurmadı ve sonunda iki kardeşin mahkumiyetine yol açtı.

Alexeï Navalny'nin 2021 Şubat ayında hapis cezasının ertelenmesinin iptal edilmesinden bu yana, destekçileri Yves Rocher'i Rus hükümeti tarafından bir siyasi muhalifin ortadan kaldırılması için kullanıldığı suçlamasıyla boykot çağrısı yapıyor. Marka, dolandırıcılığa inandığı için şikayetçi olduğunu ve tamamen politik olmayan bir şirket olduğunu iddia ederek kendini savunuyor.

Türkiye'de 130 sendikalı işçinin işten çıkarılmasında Yves Rocher'ın parmağı[değiştir | kaynağı değiştir]

23 Mart 2022 tarihinde Sherpa, ActionAid France, Türk Petrol-Iş sendikası ve Yves Rocher Grubu'nun Türkiye'deki bir iştiraki olan eski 34 çalışan, Yves Rocher'i Paris Ticaret Mahkemesi'nde dava etti. Şirketin, ana şirketlerin sendika özgürlüğü ve işçi temel hakları konusundaki sorumluluklarını düzenleyen yasa gereği yükümlülüklerini yerine getirmediği iddia edilmektedir.

2018 yılında, Yves Rocher'in Türkiye'deki iştiraki Kosan Kozmetik'te çalışan işçiler, çalışma koşulları ve ücretleri konusunda protesto ederek sendika kurulmasını talep ettiler. Şirketin Türk yönetimi, sendika kurulmasını engellemek için her türlü çabayı gösterdi ve Petrol-Is sendikası tarafından sahte gerekçelerle 132 çalışanı işten çıkardığı iddia edildi. Türkiye'de büyük ilgi gören ve neredeyse bir yıl süren sosyal hareketlilik ve uzun bir hukuk mücadelesi sonrasında, işten çıkarılan işçilere şirket tarafından bir tazminat verildi. Ancak bu tazminat yetersiz bulundu ve otuz dört eski çalışan, zararlarının telafi edilmesi için Kosan Kozmetik'in ana şirketi Yves Rocher'i Fransız mahkemesi önünde dava etmeye karar verdi.

Yves Rocher Türkiye[değiştir | kaynağı değiştir]

Yves Rocher, Türkiye pazarında uzun süredir faaliyet gösteren bir kozmetik markasıdır. 2010 yılında Türkiye pazarına giriş yapmıştır. Türkiye'deki iştiraki olan Kosan Kozmetik, Yves Rocher'in Türkiye'deki üretim, dağıtım ve satış faaliyetlerini yönetmektedir. Şirket, bitkilerin gücünü vurgulayan ve sürdürülebilirlik ilkesine odaklanan "bitkisel kozmetik" yaklaşımını benimsemektedir. Türkiye'de Yves Rocher ürünleri, mağazalarında, online platformda ve satış temsilcileri aracılığıyla tüketiciye ulaşmaktadır. Türkiye, Yves Rocher markasının en hızlı büyüdüğü ülkelerden biridir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; ouest0977 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ "REPERES Yves Rocher, une affaire d'hommes". lesechos.fr (Fransızca). 17 Şubat 2010. 27 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2018. 
  3. ^ "Dans le fief d'Yves Rocher, silence et embarras sur la guerre en Ukraine". Le Monde.fr. 8 Mayıs 2022. 8 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2022. .
  4. ^ a b c d e Responsabilité sociale et environnementale de l'entreprise (Fransızca). PUQ. 21 Ağustos 2012. s. 89-92. ISBN 978-2-7605-3568-8. 1 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2023. 
  5. ^ "Yves Rocher fondu d'or vert". Libération. Eylül 2013. 8 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2023. 
  6. ^ "Yves Rocher". Le Monde. Aralık 2009. 8 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2023. 
  7. ^ "Un rocher dans un jardin". Libération. Eylül 2013. 8 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2023.