Yurtbaşı, Kula

Vikipedi, özgür ansiklopedi
08.26, 1 Mayıs 2016 tarihinde Peykbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17016393 numaralı sürüm (→‎top: bağlantı düzenleme)
Yurtbaşı
Harita
Manisa
Manisa
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlManisa
İlçeKula
Coğrafi bölgeEge Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam344
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0236
Posta kodu45170
Resmî site
[1]

Yurtbaşı, Manisa ilinin Kula ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Yurtbaşı Köyünün önceki ismi DAVALA'dır. Davala ismini köyün kuzeyinde yer alan Davala Kalesindeki kentten almıştır. Davala Lidyalılar devrinden kalma bir yerleşim yeridir. Eski adı Tabaladır. Bu ad zamanla yumuşayarak Davala'ya dönüşmüştür. Davala Kalesi'nin Romalılardan (Bizans) develere asker yükleyip tüccar kılığına giren bir Türk komutan tarafından feth edilmesinden dolayı köye Devealan denilmesi, zamanla oluşmuş bir efsanedir. Bölge kesin olarak Germiyanoğlu I. Yakup Bey zamanında 1300'lü yılların başında feth edilmiştir. Osmanlıların kesin olarak buraya yerleşmesine kadar (1429), bölge Germiyanoğullarının idaresinde kalmıştır. Osmanlı Devleti Germiyanoğlu bölgesini hakimiyetine aldıktan sonra idarî yapıyı bozmadan Kütahya Sancağı'na bağlamıştır. Kütahya 1864 yılına kadar Anadolu Eyaletinin de merkezidir. Kütahya Sancağı'nın sınırları Alaşehir, Gördes ve Demirci hattının doğusu ile Uşak topraklarına kadar uazanıyordu. 1864 yılında yeni mahalli idareler nizamnamesi ile bölge Saruhan Sancağı'na (Manisa) bağlanmıştır. Osmanlı devrinde Davala bir çiftlik statüsündedir. Burasını gelirleri timar beylerine tahsis edilmiştir. 19. yüzyılın ikinci yarından itibaren burası Şehitli Türkmenlerinin (Yörüklerinin) kışlaklarından birisi olmuştur. 20. yüzyılın başından itibaren ise Şehitli Türkmenlerinden bazı oymaklar buraya yerleşmişlerdir. Davala'nın adı Manisa il sınırları başladıktan sonra yol üzerindeki ilk yerleşim yeri oluşundan dolayı Yurtbaşı olarak değiştirilmiştir. Mustafa Alkan

Kültür

köyde keşkek,topalak,kavurma helva gibi çeşeitli yemekleriylrde anılır ayrıca köye has futbol sahası vardır.

Coğrafya

Manisa iline 135 km, Kula ilçesine 17 km uzaklıktadır. Uşak'a 58 km, Afyona 174 km uzaklıktadır

İklim

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 344
1997 319

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Karnıbahar, lahana, patlıcan, domates ve biber hormonsuz olarak yetiştirilip Türkiye geneline gönderilmektedir.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı yoktur ancak sağlık evi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Ayrıca adsl internet bağlantısıda mevcuttur.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal

Şablon:Kula belde ve köyleri