Yi Kaizhan

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yi Kaizhan, 14. yüzyılda yaşamış, Çin Seddi'nin Jiayuguan Geçidi'ni ("Jiayuguan Pass") inşa eden usta matematikçi mimardır.

Efsaneye göre usta matematikçi Yi Kaizhan, Jiayuguan Geçidi'ni yapması için gerekli olan tuğla sayısını tam olarak hesaplayarak yetkili amire bildirir. Amir, Yi Kaizhan'ın bu kesin hesabına şaşırır ve nasıl bu kadar kesin konuşabildiğini sorgular. Bunun üzerine Yi Kaizhan verdiği tuğla sayısını 1 arttırır. Yi Kaizhan inşaatı bitirdiğinde, fazla kalan 1 tuğlayı geçitlerden birinin üzerindeki duvara boşta duracak şekilde bırakır.

Başka bir anlatıma göre Yi Kaizhan, gerekli tuğla sayısını 99,999 olarak hesaplar. Yi Kaizhan'ın bu kadar kesin konuşmasına sinirlenen amir, eğer bir tuğla bile yanlış hesaplama yaptığı takdirde kendisinin ve adamlarının 3 yıl boyunca ağır inşaat işinde çalışmakla cezalandırılacağını söyler. İnşa sonunda amir Xiwong, şehir geçidinin üzerinde bir fazla tuğla görür ve Yi Kaizhan'ın yanlış hesap yaptığını düşünerek sevinir. Tuğlayı eline almak üzereyken Yi Kaizhan, amiri durdurur ve o tuğlanın oraya doğaüstü güçler tarafından konduğunu ve ufak oynatmanın bile bütün yapıyı çökerteceğini söyler. Bunun üzerine amir korkar ve tuğlayı yerinden oynatamaz. Tuğla bugün bile hala Jiayuguan Geçidi'nde bırakıldığı yerde durmaktadır.