Yeraltı yaşamı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sassi di Matera, İtalya'da bir yer altı evi

Yeraltında yaşam ister doğal isterse insan yapımı mağaralarda veya yapılarda olsun, yerin altında yaşamayı ifade eder.[1] Yeraltı evlerinin bazı avantajları arasında şiddetli hava koşullarına dayanıklılık, sessiz yaşam alanı doğal yalıtım yer alır. Dezavantajlarından bazıları sel gibi doğal afetlere dayanıksız olmalarıdır, aynı zamanda yer altı evleri çevre dostudur.

Aşırı sıcak ve soğuk ortamlarda yer altında yaşam sıkça tercih edilir, örneğin Tunus'taki Herkül Mağaraları kutuplardaki araştırma istasyonları.

Yeraltı Yaşamının Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk yer altı evi Bavyera Mecklenburg ve İsviçrede bulundu, bunların dışında iskit ve eski cermen topluluklarının yer altında evlerinin olduğu yazılı kaynaklar vardır. Yakın tarihte ise yer altındaki evler II. Dünya Savaşında bombardımandan korunmak için kullanılmıştır özellikle savaşın son döneminde Alman Hükûmeti askeri fabrikalarını yer altına taşımışlardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Gençtürk, Enes (31 Ağustos 2021). "Geçmişte Yeraltında Yaşamış Bir Topluluk Var mıydı?". Arkeofili. 31 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2023.