İçeriğe atla

Yeoryiupoli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yeoryiupoli plajı

Yeoryiupoli (Yunanca: Γεωργιούπολη Georgioupoli) Yunanistan'ın Girit adasının kuzeybatısında Hanya bölgesel biriminde eski bir belediye ve bir tatil köyü. 2011 yerel yönetim reformundan bu yana, Apokoron belediyesine bağlıdır.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Kasaba, Girit Denizi'ndeki Almiros Körfezi'nde bulunmaktadır. Girit'in önemli şehirleri olan Hanya'nın 39 kilometre doğusunda, Resmo'nun yaklaşık 23 kilometre batısında ve Kandiye'nin yaklaşık 100 kilometre batısında bulunur. Üç farklı nehir burada denize dökülmektedir. Bunlardan en büyüğü olan Almiros balıkçı ve turist tekneleri için küçük bir liman oluşturmaktadır. Bölgede 20. yüzyılın başında dikilmiş çok sayıda okaliptüs ağacı vardır.

Eskiden küçük bir balıkçı köyü olan Yeoryiupoli, birçok kafe, taverna, küçük otel ve apartman blokları ile artık tam anlamıyla bir turizm kasabasıdır. Kasaba meydanı, içeceklerin ve dondurmaların tadını çıkaran turistler tarafından kullanılan açık hava oturma yerleri ile çevrilidir. 9 kilometrelik plajı, nehrin diğer tarafındaki Kalyvaki plajı ile birlikte bölgenin ana cazibe merkezidir. Yakındaki Girit'in tek tatlı su gölü olan Kournas Gölü'ne yürüyerek ya da bisikletle ulaşılabilir. Yeoryiupoli, bölgenin geleneksel köylerini keşfetmek için iyi bir konuma sahiptir.

Arkeoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Arkeolojik buluntular, Yeoryiupoli'nin Lappa'nın (günümüz Argyroupoli) limanı olan ve Stadiasmus Maris Magni'de adı geçen Amfimala (Amphimalla veya Amfimalion) adlı yer olduğuna işaret etmektedir.

Kasabanın adı[değiştir | kaynağı değiştir]

1893 yılında Almiropolis adıyla kurulan köy, 1899'da o sıralarda adaya gönderilen Prens Yeoryos'tan almaktadır. Prens Yeoryos'un bölgede bir avcı kulübesi vardı.

Georgioupoli'de gündoğumu