Yemen Müziği

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yemen, Arap Yarımadası'nda bir ulustur ve Yemen müziği, Yemen dışında en çok, yirminci yüzyıl boyunca İsrail'de müzik yıldızları haline gelen bir dizi pan-Arap popüler icracı ve Yemenli Yahudi ile tanınır. Yemen uzun zamandır Arap dünyasında bir kültür merkezi olarak görülüyor.

"Birleşik Cumhuriyet", Abdullah "al-Fadhool" Abdulwahab Noman tarafından bestelenen Yemen'in milli marşıdır.

7 Kasım 2003'te UNESCO, al-Ghina al-San'ani olarak bilinen San'a şiirsel şarkı söyleme geleneğini İnsanlığın Sözlü ve Somut Olmayan Mirasının Başyapıtı olarak belirledi.

Halk Müziği[değiştir | kaynağı değiştir]

Sa'dah'ta dans

Geleneksel Yemen müziği geleneksel olarak evde, evin tepesindeki mafraj adı verilen pencereli bir odada çalınırken, sanatçılar biraz psikotropik uyarıcı bir yaprak olan gat çiğniyorlar. Homayni olarak bilinen bu icra türü, söylenen şiire dayanır ve 14. yüzyıla kadar uzanır. Yemen'in en önde gelen sanatçılarından Ahmed Fathey ve Osama al Attar, BAE'ye taşındı. Günümüzde en iyi bilinen homayni türü, Yemen'in başkenti Sanaan'da yaygın olan kentsel homayni tarzıdır. [1] 25 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Cardiff'te ve diğer önemli Galler şehirlerinde, oldukça büyük bir Yemenli-Galli nüfusu var. Sonuç olarak Yemen halk müziği, Galler müziği sahnesinin önemli bir unsuru haline geldi.

Rep Müziği[değiştir | kaynağı değiştir]

Rap ve Hip-hop Kültürü 2005 gibi erken bir tarihte ortaya çıktı, ancak Yemen'deki Hip-hop'un ileri bir adım atıp Yemen'in gençleri arasında, özellikle San'a ve Aden'de yayılmaya başladığı 2008 yılına kadar geniş çapta popüler olmadı.

1997'den beri müzik yapan Amerikalı bir Yemenli rapçi olan Hajaj Abdulqawi Masaed'in (bazen Hagage Masaed olarak grafiklendirilir veya en iyi "AJ" olarak bilinir) etkisi, geniş çapta Yemen'in önemli hip-hop salgınına atfedilir. AJ, Amerika Birleşik Devletleri'nde büyümüş olmasına rağmen, yerel kaygıları ele alarak ve geleneksel müzik dilini başarılarıyla harmanlayarak Yemenli izleyicilere etkili bir şekilde ulaştı. Bu çok yönlülük aynı zamanda uluslararası ilgi çekmesinin nedenlerinden biriydi; Yemen müzik sahnesine girdiğinden beri Hussein Muhib, Fuad Al-Kibisi, Fuad Al-Sharjabi, Ibrahim Al-Taefi, Abdurahman Al-Akhfash ve diğerleri dahil olmak üzere birçok Yemenli sanatçıyla işbirliği yapmanın yanı sıra yeni yeteneklerin geliştirmelerine yardımcı oldu. Rep kavramının sosyal değişim için bir araç olarak yayılmasında da önemli bir rol oynadı.[1]

Müziğin büyümesine katkıda bulunan bir husus, modern bir müzik sahnesinin gelişimine varlık sağlayan Yemen Müzik Evi'nin 2007'de[2] kurulmasıdır.[3] Fransız ve Alman dışişleri bakanlıklarının ortak sponsorluğunda düzenlenen ilk Yemeni Rap halk festivali 2009'da gerçekleşti.[4] AJ, bu etkinliğin önemi nedeniyle bunu Berlin Duvarı'nın yıkılışına benzetiyor.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Haddash, Nadia. "RAP, HIP-HOP, BREAKING AND YEMENI YOUTH". Yemen Times. 8 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2013. 
  2. ^ Al-Wesabi, Sadeq. "'MUSIC TO BE AN "INTEGRAL PART OF YEMEN'S DEVELOPMENT"'". 3 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2013. 
  3. ^ "Yemen: Between tradition and modernity". Next Music Station. Al Jazeera. 13 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2013. 
  4. ^ "Hip Hop Diplomacy: Yemen". Hip Hop Diplomacy. 27 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2013. 
  5. ^ "Yemeni-American Musician Tackles Hate With Hip-Hop". NPR Music. 16 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2013. 
kaynaklar