Yayın etki alanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
VLAN veya yönlendirici biçimleri tam olarak bir yayın alanı olmayan bir ağ

Yayın etki alanı (İngilizce: Broadcast domain), tüm düğümlerin veri bağlantısı katmanında yayın yoluyla birbirlerine ulaşabileceği bir bilgisayar ağının mantıksal bir bölümüdür. Bir yayın etki alanı aynı LAN bölütünde olabilir veya diğer LAN bölütlerine köprülenebilir.

Mevcut bilinen teknolojiler açısından: Aynı Ethernet tekrarlayıcı veya anahtarına bağlı herhangi bir bilgisayar aynı yayın alanının üyesidir. Ayrıca, aynı bağlantılı anahtar/tekrarlayıcı grubuna bağlı olan herhangi bir bilgisayar da aynı yayın etki alanının bir üyesidir. Yönlendiriciler ve diğer üst katmanlı aygıtlar yayın etki alanları arasındaki sınırları oluşturur. Bu, anahtarlar ve öğrenme köprüleri ile bölünen, birbirine bağlı tekrarlayıcıların aynı kümesindeki tüm düğümler bir çarpışma etki alanıyla karşılaştırılır olacaktır. Çarpışma etki alanları genelde yayın alanlarından daha küçüktür ve yayın etki alanlarında bulunur.

Bazı katmanlı iki ağ aygıtı çarpışma etki alanlarını bölebiliyor olsa da, yayın alanları yalnızca yönlendiriciler veya katman 3 anahtarları gibi katman 3 ağ aygıtlarına bölünür. VLAN'ları ayırmak yayın alanlarını da böler.

Daha fazla açıklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Yayın ve çarpışma etki alanları arasında ayrım bulunur; çünkü basit Ethernet ve benzeri sistemler paylaşımlı bir iletim sistemi kullanır. Basit Ethernet ile (anahtarlar veya köprüler olmadan), veri çerçeveleri bir ağdaki diğer tüm düğümlere iletilir. Her alıcı düğüm, her karenin hedef adresini kontrol eder ve kendi MAC'ına gönderilmeyen herhangi bir kareyi yoksayar.

Anahtarlar, tampon olarak hareket ederek, bağlı her ağ kesiminden çerçeveleri alır ve çözümler. Kökenli kesime bağlı düğümler için gönderilen çerçeveler anahtar tarafından iletilmez. Farklı bir kesimdeki belirli bir düğüm için gönderilen çerçeveler yalnızca o bölüme gönderilir. Diğer tüm bölümlere yalnızca yayın kareleri gönderilir. Bu, gereksiz trafiği ve çakışmaları azaltır.

Böyle bir anahtarlamalı şebekede, aktarılan çerçeveler diğer tüm erişilebilir düğümler tarafından alınmayabilir. Göstermelik olarak, sadece diğer tüm düğümler tarafından yayın çerçeveleri alınır. Çarpışma, oluşan ağ kesiminde yerelleşmelidir. Böylece, yayın etki alanı, birbirine bağlı iki katmanlı ağın tamamıdır ve her bir anahtar/köprü bağlantı noktasına bağlı olan bölümler, her biri bir çarpışma etki alanıdır.

Tüm ağ sistemleri veya medya, yayın/çarpışma etki alanlarını kapsamaz. Örneğin, PPP bağlantıları.

Yayın etki alanı denetimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeterince çok yönlü bir anahtarla, bir yayın alanının normal eğiliminin sıkı bir şekilde kontrol edildiği bir ağ oluşturmak mümkündür. Bu kavramın bir uygulaması "özel VLAN" olarak adlandırılır. Linux ve iptables ile bir başka uygulama mümkündür. Bir yararlı analojide, birden fazla VLAN oluşturularak, yayın etki alanlarının sayısı artar ancak her yayın alanının boyutu azalır. Bunun nedeni, bir sanal LAN'ın (veya VLAN) teknik olarak bir yayın etki alanı olmasıdır.

Bir veya daha fazla "sunucu" veya "sağlayıcı" düğümü MAC adresi veya geçiş bağlantı noktası belirterek gerçekleştirilir. Yayın çerçevelerinin bu kaynaklardan kaynaklanmasına izin verilir ve bu diğer tüm düğümlere gönderilir. Diğer tüm kaynaklardan yayın çerçeveleri yalnızca sunucu/sağlayıcı düğümlerine yönlendirilir. Sunucu/sağlayıcı düğümlerine yönlendirilmeyen diğer kaynaklardan gelen trafik ("eşler arası" trafik) engellenir.

Sonuç sözde olarak paylaşılan iletim sistemine dayanan bir ağdır; Ethernet gibi, ancak "istemci" düğümlerini birbirleriyle bağlayan, yalnızca sunucu/sağlayıcıyla iletişim kurulamaz. Ortak bir uygulama internet sağlayıcılarıdır. Müşteri düğümleri arasında doğrudan veri bağlantısı katmanı iletişimine izni verilmesi, ağın çeşitli güvenlik saldırılarına (örneğin ARP kafesleme) maruz kalmasına neden olur. Yayın etki alanını bu şekilde denetlemek, emtia yayını temelli donanım kullanan bir noktadan noktaya ağın birçok üstünlüğünü sağlar.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]