Yavaşlık (roman)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yavaşlık (Fransızca, La Lenteur), Çek yazar Milan Kundera'nın 1995 yılında yayımlanan romanı. Kitap Kundera'nın Fransızca yazdığı ilk kurgusal eserdir.[1] Yazar yaklaşık 150 sayfada, pek çok olayı, karakteri ve temayı iç içe geçirmeyi başarmıştır. Bu kurgusal yapı Kundera'nın esas olarak modernite, teknoloji, hafıza ve duygusallık konularındaki felsefi fikirlerini paylaşmasına hizmet eder.[2]

Yavaşlık 1995 yılında Özdemir İnce'nin Türkçesiyle Can Yayınları tarafından basılmıştır.

Kitabın konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Roman, modernitenin bireyin dünya algısı üzerindeki etkilerine dair bir tefekkürdür. Kitap, en sonunda hepsi birleşene kadar, yavaş yavaş bir araya gelen bir dizi olay örgüsüne dayanır.

  • Kundera anlatıcı olarak, tatilde bir şatoyu ziyaret eder ve kurgu ile gerçeğin bileşimi gibi görünen bir hikâye anlatır.
  • On sekizinci yüzyıl Fransa'sından bir şövalye şatoyu ziyaret eder ve şatonun sahibi Madame de T. ile, dikkatlice planlanmış, tensel bir zevk gecesi yaşar.
  • Kundera'nın arkadaşı Vincent oteli ziyaret eder ve barda tanıştığı bir kızın peşine düşer.
  • Dansçı Berck aynı konferansta, bir zamanlar kendisini küçümseyen bir kadınla buluşur ve ona içindeki boşluğu gösterir.
  • Berck'i küçümseyen kadın Immaculata, Berck'in mükemmelliğinin göstermelik bir şey olduğunu öğrenmenin hayal kırıklığıyla yüzleşmek zorunda kalır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Jones, Tim (2009). "Milan Kundera's Slowness - Making It Slow" (PDF). Review of European Studies. 1 (2): 64-75. doi:10.5539/RES.V1N2P64. 16 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). 
  2. ^ "Yavaşlık, Milan Kundera". Beğenmeyen Okumasın. 13 Mayıs 2013. 2 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2024.