Yansıma önleyici kaplama

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaplamasız gözlük camı (üstte) ve yansıma önleyici kaplamalı mercek. Kaplanmış mercekten renkli yansımaya dikkat edin.

Anti-reflektif (AR), parlama önleyici veya yansıma önleyici kaplama; yansımayı azaltmak için lenslerin, diğer optik elemanların ve fotovoltaik hücrelerin yüzeyine uygulanan bir tür optik kaplamadır. Tipik görüntüleme sistemlerinde yansımadan dolayı olan ışık kaybını azalttığı için verimliliği artırır. Kameralar, dürbünler, teleskoplar ve mikroskoplar gibi karmaşık sistemlerde yansımalardaki azalma kaçak ışığı ortadan kaldırarak görüntünün kontrastını da iyileştirir. Bu özellikle gezegen astronomisinde oldukça önemlidir. Diğer uygulamalarda asıl faydası gözlük camları üzerinde kullanıcının gözlerinin başkaları tarafından daha görünür olmasını sağlaması veya izleyicinin dürbünü veya teleskopik görüşünden kaynaklanan parıltıyı azaltarak yansımanın kendisinin ortadan kaldırılmasıdır.

Birçok kaplama birbirini izleyen zıt kırılma indisi katmanlarına sahip şeffaf ince film yapılarından oluşur. Katman kalınlıkları arayüzlerden yansıyan ışınlarda yıkıcı girişim ve karşılık gelen iletilen ışınlarda yapıcı girişim üretecek şekilde seçilir. Bu, yapının performansının dalga boyu ve geliş açısı ile değişmesini sağlar, böylece renk efektleri genellikle eğik açılarda görünür. Bu tür kaplamaları tasarlarken veya sipariş ederken bir dalga boyu aralığı belirtilmelidir, ancak nispeten geniş bir frekans aralığı için iyi performans elde edilebilir. Genellikle kızılötesi, görünür ışık veya UV seçenekleri sunulur.

Uygulamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yansıma önleyici kaplamalar genellikle kamera lenslerinde kullanılır ve lens elemanlarına farklı renkler verir.

Yansıma önleyici kaplamalar ışığın bir optik yüzeyden geçtiği ve düşük kayıp veya düşük yansımanın istendiği çok çeşitli uygulamalarda kullanılır. Örneğin; düzeltici lensler ve kamera merceği elemanları üzerindeki ve güneş pilleri üzerindeki yansıma önleyici kaplamaları bu gruptan sayılabilir.[1]

Düzeltici lensler[değiştir | kaynağı değiştir]

Gözlükçüler "yansıma önleyici camlar" sayesinde yansımanın azalması ile camların kozmetik görünümünü iyileştirirler. Bu tür lenslerin genellikle parlamayı azalttığı söylenir ancak azalma çok azdır.[2] Yansımaları ortadan kaldırmak, biraz daha fazla ışığın geçmesine izin vererek, kontrast ve görme keskinliğinde hafif bir artış sağlar.

Yansımasız oftalmik camlar, sadece güneş gözlüklerinde bulunan ve kum, su, yol gibi yüzeylerden yansıyan güneşin görünür parlamasını (emerek) azaltan polarize camlarla karıştırılmamalıdır. "Yansıma önleyici" terimi merceğe ulaşan ışığın kaynağıyla ilgili değil merceğin yüzeyinden olan yansıma ile ilgilidir.

Fotolitografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Antireflektif kaplamalar (ARC) mikroelektronik fotolitografide, substratın yüzeyindeki yansımalarla ilişkili görüntü bozulmalarını azaltmaya yardımcı olmak için sıklıkla kullanılır. Fotodirençten önce veya sonra farklı yansıma önleyici kaplama türleri uygulanır ve duran dalgaları, ince film girişimini ve aynasal yansımaları azaltmaya yardımcı olur.[3][4]

Güneş hücreleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Indium tin oxide anti-reflective coating
Metalize olmayan bir heteroeklem güneş pili öncüsü. Mavi renk, yayıcı iletimini de artıran çift amaçlı indiyum kalay oksit yansıma önleyici kaplamadan kaynaklanmaktadır.

Güneş pilleri genellikle yansıma önleyici bir kaplama ile kaplanır. Kullanılan malzemeler arasında magnezyum florür, silikon nitrür, silikon dioksit, titanyum dioksit ve alüminyum oksit bulunur.[5][6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hemant Kumar Raut (2011). "Anti-reflective coatings: A critical, in-depth review". Energy & Environmental Science. 4 (10): 3779-3804. doi:10.1039/c1ee01297e. 
  2. ^ "Anti-reflective Coating - American Academy of Ophthalmology". Anti-reflective Coating - American Academy of Ophthalmology. American Academy of Ophthalmology. 27 Şubat 2015. 16 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2016.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ "Understanding bottom antireflective coatings" (PDF). 25 Nisan 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2012. 
  4. ^ Yet, Siew Ing (2004). "Investigation of UFO defect on DUV CAR and BARC process". Silver, Richard M (Ed.). Metrology, Inspection, and Process Control for Microlithography XVIII. 5375. SPIE. ss. 940-948. Bibcode:2004SPIE.5375..940Y. doi:10.1117/12.535034. 
  5. ^ Rajinder Sharma (2 Temmuz 2019). "Effect of obliquity of incident light on the performance of silicon solar cells". Heliyon. 5 (7): e01965. doi:10.1016/j.heliyon.2019.e01965. PMC 6611928 $2. PMID 31317080. 
  6. ^ Rajinder Sharma (May 2018). "Silicon nitride as antireflection coating to enhance the conversion efficiency of silicon solar cells". Turkish Journal of Physics. 42 (4): 350-355. doi:10.3906/fiz-1801-28. 27 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]