Yıldızlararası savaş

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yıldızlararası savaş, farklı gezegen sistemleri arasındaki bir savaştır. Konsept bilimkurgu olarak kabul edilir. Buna karşılık, galaksiler arası savaş terimi, farklı galaksiler arasındaki savaşı ve gezegenler arası savaş, güneş sistemindeki farklı gezegenler arasındaki savaşı ifade eder.

Olasılık[değiştir | kaynağı değiştir]

Maykl Hart, insanlar başka gezegenlere göç etmeye başlarsa, söz konusu mesafeler göz önüne alındığında yıldızlararası savaş olasılığının son derece düşük olacağına dikkat çekti. Bu nedenle, yıldızlararası bir savaş, gezegenler arası bir savaştan daha fazla zaman ve başka kaynaklar gerektire bilir.

Fantastik gezegenler arası savaşlarda modernlik bulunabilir. Kurgusal eserlerin 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarındaki sömürgecilikle bağlantıları vardı; 20. yüzyılın ortalarında, Soğuk Savaş'ın sert etkilerini ve özgür dünya ile komunist ülkeler arasındaki çatışmayı, (1950'lerin Amerika'sında karakterize edilen) insanların "iyi adamlar" ve uzaylıların "kötü adamlar" olduğu çatışmasını sundu.[1]

Kurguda yıldızlararası savaş[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk fantezi spekülasyonları yıldızlararası savaşlardan çok gezegenler arası savaşlarla ilgiliydi (örneğin, Wells'in 1898 tarihli Dünyaların savaşı romanı).[2] Larry Niven gibi yazarlar, şu anda anlaşıldıkları şekliyle fizik yasalarını kullanan teknolojiye dayanan, asteroit kuşağının ve dış gezegenlerin insan kolonizasyonuna dayanan makul bir gezegenler arası çatışma teorisi geliştirdiler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Interstellar Migration and the Human Experience (İngilizce). University of California Press. 1986. ISBN 978-0-520-05898-9. 11 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2023. 
  2. ^ "HGWells". S4U Languages - Brazilian translation. Salvador and Sao Paulo. Ensino de idiomas and Brazilian Portuguese translations (İngilizce). 31 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2023.