Yıldız topolojisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yıldız (Star) Topolojisi, en bilinen bilgisayar ağı topolojilerinden biri.[1][2]

En basit haliyle, bir Merkezi anahtarı, hub veya mesaj iletimi için bir araç davranan bilgisayar yıldız ağ oluşur. Bu diğer tüm düğümlerle bağlandığı merkezi bir düğümünden, oluşur; Bu orta düğüm hub'ı üzerinden tüm düğümler için ortak bir bağlantı noktası sağlar. Yıldız topolojisinde her düğümü (bilgisayar iş istasyonu veya herhangi bir diğer periferik) hub veya anahtar adı verilen Merkezi düğüme bağlı. Anahtar sunucu ve ikincil istemcileri.[1] Yani, Merkez ve yaprak düğümlerin ve aralarında, iletim hatları bir yıldız topolojisi ile birlikte grafik oluşturur. Orta düğüm pasif ise, kaynak düğümü çift yönlü iletim zaman (yani ve orta düğüm) gecikmiş kendi iletim artı orta düğüm üretilen herhangi bir gecikme yankı alımı tahammül gerekir. Etkin bir yıldız ağ genellikle yankı ile ilgili sorunları önlemek için bir araç olan aktif bir merkez düğümü vardır.

Yıldız topolojisi tüm sistemleri merkezi bir düğüme bağlanılarak ağ hata olasılığını azaltır.[Açıklama gerekli] bus tabanlı ağa uygulandığında, bu merkezi hub tüm yayınlar, bazen kaynak düğümü dahil olmak üzere ağdaki tüm periferik düğümlere periferik herhangi bir düğümden alınan rebroadcasts. Tüm periferik düğümleri, için gönderme ve alma Merkez düğümünün, tarafından böylece tüm diğerleri ile iletişim kurabilir. Periferik düğüm Merkezi düğüme bağlantı bir İsale Hattı yetersizliği diğer aygıtlardan periferik düğüm izolasyonu neden olur, ama belgili tanımlık sistem dinlenme etkilenmeyecektir.[2] Bu da doğrudan bir merkezi ağ hub, anahtar veya yoğunlaştırıcısına bağlı her düğüm (dosya sunucular, iş istasyonları ve çevre birimleri) ile tasarlanmıştır. Star ağ üzerindeki hub, anahtar veya yoğunlaştırıcı hedefine devam etmeden önce geçer. Hub, anahtar veya yoğunlaştırıcı yönetir ve ağ tüm fonksiyonlarını kontrol eder. Ayrıca veri akışı için bir Tekrarlayıcı olarak görür. Bu yapılandırma bükümlü çift kablo ile yaygındır. Ancak, bu aynı zamanda koaksiyel kablo veya optik fiber kablo ile kullanılabilir.

Avantajları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Daha iyi performans:Yıldız topolojisinde düğümler aşırı sayı üzerinden veri paketleri geçişini engeller. En 3 cihazları ve 2 Golf Sahası her iki cihaz arasında herhangi bir iletişim katılıyor. Her ne kadar bu topoloji büyük bir ek yük merkezi hub'ı yeterli kapasiteyle yerleştirir, hub Diğerlerini etkilemeden bir aygıt tarafından çok yüksek kullanım işleyebilir.
  • Cihazların izolasyonu:Her cihaz doğal olarak hub'ına bağlı bağlantı ile izle. Bu izolasyon bireysel aygıtların kolay ve miktarları her aygıtın bağlantısını kesme diğerleri için yapar. Bu yalıtım da herhangi bir merkezi olmayan hata ağ etkilemesini önler.
  • Merkezi olmasının faydaları:Merkezi hub performans sorunu olduğundan, kapasitesini artırmak veya ek aygıtlar, bağlantı ağ boyutu çok kolay artar. Merkeziyetçilik de üzerinden ağ trafiği denetimi sağlar. Bu trafiği analizi ve şüpheli davranışlar olarak algılanmasını kolaylaştırır.
  • Kolay hataları tespit etmek ve bölümleri kaldırılacak.
  • Kurulum ve yapılandırma her bir aygıtı yalnızca bir bağlantı gerektirir ve bir giriş/çıkış için herhangi bir diğer aygıtları bağlamak için bağlantı noktası kolaydır.

Dezavantajları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Merkez Merkezi işleyişi üzerinde yüksek bağımlılık sistemi. Merkezi hub yetersizliği ağ çalışmasını olumsuz etkiler.
  • Maliyeti yol topolojine göre daha yüksektir.
  • Kablo gereksinimi fazladır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Yıldız Topolojisi". 23 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2022. 
  2. ^ "İngilizce Vikipedi". 29 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2013.