İçeriğe atla

Yüksek hızlı bulut

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008 yılında Green Bank Teleskobu tarafından elde edilen Smith'in Bulutu'nun görüntüsü

Yüksek hızlı bulutlar (İngilizce: High-velocity cloud, kısaltılmışı: HVC), Samanyolu ve diğer gökadaların galaktik halesi boyunca bulunan büyük gaz topluluklarıdır. Yerel durgunluk standardı (LSR) sistemine göre kitlesel hareketleri saatte 200.000 kilometreyi aşan hızlarda ölçülmüştür. Bu gaz bulutları, Güneş kütlesinin () milyonlarca katı kütleye sahip olabilir ve gökyüzünün geniş bir kısmını kaplayabilirler.

Yüksek hızlı bulutlar, galaktik evrimin anlaşılmasında önemli bir yere sahiptir çünkü galaktik haledeki baryonik maddenin büyük bir kısmını oluştururlar. Buna ek olarak bu bulutlar gökada diskinin içine düştükçe, disk içinde zaten mevcut olan seyrek yıldız oluşum malzemesine ilave olarak yıldız oluşturabilecek yeni malzeme eklerler. Bu yeni malzeme gökadanın yıldız oluşum oranının (SFR) korunmasına yardımcı olur.[1]

Yüksek hızlı bulutların kökenleri hala tartışılmakta ve hiçbir teori gökadadaki tüm HVC'leri açıklayamamaktadır. Bununla birlikte bazı HVC'lerin, Samanyolu ve uydu gökadaları arasındaki etkileşimlerden kaynaklandığı bilinmektedir. Örneğin Büyük ve Küçük Macellan Bulutları (sırasıyla BMB ve KMB), Macellan Akıntısı adı verilen ve iyi bilinen bir HVC kompleksi üretirler. HVC'leri oluşturabilecek çeşitli olası mekanizmalar nedeniyle araştırmacıların HVC'lerle ilgili incelemesi gereken hala birçok soru bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ M.E. Putman; J.E.G. Peek; M.R. Joung (Eylül 2012). "Gaseous Galaxy Halos". Annual Review of Astronomy and Astrophysics. Cilt 50. ss. 491-529. arXiv:1207.4837 $2. Bibcode:2012ApJ...460..914V. doi:10.1146/annurev-astro-081811-125612.