Yüksek irtifa askeri paraşütle atlama

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Yüksek İrtifa Askeri Paraşütle Atlama sayfasından yönlendirildi)

Yüksek irtifa askeri paraşütle atlama veya askeri serbest düşüş (MFF), askeri personel, askeri teçhizat ve diğer askeri malzemeleri bir nakliye uçağından yüksek irtifada serbest düşüşlü paraşüt atma yoluyla hava indirme yöntemidir.[1] İki teknik kullanılır:

  • HALO (yüksek irtifa – alçak açılış)
  • HAHO (yüksek irtifa – yüksek açılış).

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde Hava Kuvvetleri'ne ait Muharebe Arama Kurtarma birlikleri ve Özel Kuvvetler Komutanlığı birlikleri bu tekniği kullanmaktadır.[2][3]

HALO[değiştir | kaynağı değiştir]

HALO tekniğinde paraşütçü bir süre serbest düşüşten sonra alçak irtifada paraşütü açarken, HAHO tekniğinde paraşütçü uçaktan atladıktan sadece birkaç saniye sonra yüksek irtifada paraşütü açar.

Teknik, uçakların karadan havaya uçaksavar hedef sınırı seviyelerinin üzerinde, nakliye veya yük için bir tehdit oluşturmadan düşman semalarında uçabileceği yüksek irtifalarda malzemeleri, ekipmanı veya personeli havadan atmak için kullanılır . Düşme bölgesinin yakınında uçaksavar toplarının aktif olması durumunda, HALO tekniği ayrıca paraşütçünün riske maruz kalmasını en aza indirir.

Askeri kargo uçakları için, yük serbest bırakılır ve düşüşe geçer. Yük belirlenmiş bir düşme bölgesine düşmeye devam eder.

Tipik bir HALO atlayışında, paraşütçü uçaktan atlayacak, bir süre serbest düşecek ve göreve bağlı olarak 3.000 fit kadar düşük bir irtifada paraşütünü açacak . Yüksek iniş hızı, minimum rüzgar hızı ve sadece küçük miktarlarda metal kullanımının kombinasyonu ile radarı yenmeye yardımcı olur ve bir paraşütün düşman tarafından tespit edebileceği süreyi azaltır, böylece sızma sağlar.[4]

HAHO[değiştir | kaynağı değiştir]

HAHO tekniği, uçaklar, paraşütçüler için bir tehdit oluşturmadan düşman hava sahasında uçamadığında yüksek irtifalarda personeli havadan indirmek için kullanılır. Buna ek olarak, HAHO paraşüt atlamaları, düşük irtifada açılan paraşütlerin yüksek gürültüsüyle bir operasyonun gizli doğasının tehlikeye atılabileceği durumlarda, askeri personelin (genellikle özel harekât kuvvetleri) düşman topraklarına gizlice sokulmasında kullanılır.

HAHO atlamaları ayrıca artan paraşütü yönlendirme nedeniyle daha uzun bir seyahat mesafesine izin vererek 40 milden (64 km) daha fazla seyahat mesafelerine izin verir.[5]

Tipik bir HAHO atlayışında, personel uçaktan atlayacak ve paraşütü atlamadan 10-15 saniye sonra yüksek bir irtifaya açacaktır (tipik olarak 27.000 fit (8.200 m) . Personel, 30 veya daha fazla mil (48+ kilometre) boyunca uçarken rehberlik için bir pusula veya GPS cihazı kullanacaktır . İstenen iniş bölgesine gitmek için yol noktalarını ve arazi özelliklerini kullanılır ve rüzgar hızı ve yönündeki değişiklikleri hesaba katmak için rotasını düzenlenir. Ekip olarak konuşlandırılırsa, ekip paraşütleriyle havadayken bir birlik halinde hareket edecektir. Genellikle, en alt konumdaki personel, seyahat rotasını belirleyerek ve diğer ekip üyeleri için bir rehber görevi görecektir.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Beynon, Steve (12 Temmuz 2021). "A British Soldier Smashed Through a Roof in California in a Botched Training Jump". Military.com (İngilizce). 12 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2021. 
  2. ^ "Özel Kuvvetler'den gece şartlarında paraşütle sızma atlayışı". Anadolu Ajansı. 24 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2021. 
  3. ^ "MSB'nin Askeri Serbest Paraşüt Eğitimi sürüyor". Anadolu Ajansı. 6 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2021. 
  4. ^ "High Altitude Parachute Jumps (Halo Haho) Training | CPS". Complete Parachute Solutions (İngilizce). 25 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2021. 
  5. ^ "HAHO Jumps – Skydive High" (İngilizce). 9 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2021. 
  6. ^ "The Air Force's Secretive Special Operations Low-Level (SOLL) Program". SOFREP (İngilizce). 9 Eylül 2021. 9 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2021.