Xavier Emmanuelli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Xavier Emmanuelli (2007)

Xavier Emmanuelli (d. 23 Ağustos 1938, Paris) Fransız hekim ve siyasetçi. Paris SAMU social kurucusudur.

Güney Korsikalı eğitimci bir anne ve Yukarı Korsikalı eğitimci ve hekim bir babanın 4 çocuğundan biri olarak Paris'te doğmuştur. Annesi ve babası savaş döneminde Yahudi çocukları saklayıp korudukları için Uluslararası Dürüstler olarak kabul edilmişlerdir.

Üniversite eğitimi yıllarında komünizme ilgi duymuş ve Paris Tıp Fakültesi'nden arkadaşı Bernard Kouchner ile beraber Faşizm karşıtı mücadele içinde yer almıştır.

Tıp Fakültesi'nden 1967'de mezun olmuş, nöroloji ve anesteziyoloji alanlarında uzmanlaşmış, pratisyen hekimlik yapmıştır. 1971'de kuruluşunda yer aldığı Sınır Tanımayan Doktorlar yönetiminde bulunmuştur. Ardından acil müdahale konusunda uzmanlaşmış ve Acil Müdahale Hizmeti'ne (SAMU) dahil olmuş ve 1993'te Paris'te SAMU social'i kurmuştur. Alain Juppé hükümetlerinde Acil İnsani Hareketten sorumlu Devlet Sekreteri olarak görev yapmıştır. Fransa Yurtsuzlar ve Mülteciler Ofisi yönetim kurulu üyeliğinde de bulunmuş, 1997-2015 yıllarında ise Dezavantajlı İnsanlar için Konut Yüksek Komitesi başkanı olarak görev yapmıştır.

Hükümetteki Görevleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 18 Mayıs 1995 - 2 Haziran 1997 : Başbakan nezdinde, Acil İnsani Hareketten sorumlu Devlet Sekreteri