Windows Server 2025

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Windows Server 2025
Geliştirici(ler)Microsoft
İşletim sistemi ailesiMicrosoft Windows
Son önizleme sürümü10.0.26085 (28 Mart 2024)
Kaynak türüKapalı kaynak
Çekirdek türüHybrid (Windows NT)
Platform desteğix64
ÖncülüWindows Server 2022
Web sitesiWindows Server 2025!
Çıkış tarihi / İlk önizleme sürümü 26 Ocak 2024 / Yapı numarası 10.0.26040

Windows Server 2025, Windows Server'ın 2024 yılında piyasaya sürülmesi planlanan, yakında çıkacak uzun vadeli bir hizmet kanalı sürümüdür. İşletim sistemi 26 Ocak 2024'te ortaya çıktı.

Değişiklikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Active Directory[değiştir | kaynağı değiştir]

Active Directory etki alanları ve etki alanı ağacı işlevsel düzeyleri, Genişletilebilir Depolama Motorundaki genel veritabanı sayfalama boyutunu 32.768 sayfaya çıkaran ve 64 bit uzun değer kimliklerinin kullanımını içeren mimari revizyona uyum sağlamak için 10. seviyeye yükseltildi. Bu yeni özellikler Active Directory şemasına eklenmiştir.

Windows Update[değiştir | kaynağı değiştir]

Sistem güncellemelerinin yeniden başlatmaya gerek kalmadan canlı bir sisteme uygulanmasına olanak tanıyan bir özellik olan Hotfix; Datacenter, Azure Edition ve Azure Stack HCI gibi belirli sürümlerle sınırlı olmak yerine mevcut tüm Windows Server sürümlerini destekleyecek şekilde genişletildi.

Bu durumda Azure Stack HCI, masaüstü deneyimi özelliğini de kazanmış oldu.

Hyper-V Sanallaştırma Sistemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hyper-V Sanal makineler artık ayrı cihaz yönetimini destekleyerek ana makinenin büyük iş yükleri için grafik işlem birimlerini ayrı sanal makinelere tahsis etmesine olanak tanıyor. GPU bölümleme, işletim sistemine uygulanarak, sunucuların çoklu GPU yapılandırmasında birden fazla sanal makinede aynı anda bir GPU için bellek ayırmasına olanak tanır.

1. Nesil sanal makineler kullanımdan kaldırıldı

Dosya Depolama[değiştir | kaynağı değiştir]

NVMe 2.0 sürücülere sahip ağa bağlı depolama sunucularında, TCP tabanlı bir başlatıcının eklenmesiyle performans optimizasyonları uygulandı. Depolama replikalarında ve ReFS dosya sistemi içinde veri sıkıştırmaya özelliği eklendi.

Sunucu Mesaj Bloğu (SMB)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir kullanıcı yanlış bir istek gönderirse, NTLM kimlik doğrulama istekleri artık belirli bir süre boyunca (“Set-SmbServerConfiguration InvalidAuthenticationDelayTimeInMs“ ) parametresi ile kısıtlanabilir. Ortadaki adam (MITM) saldırılarını önlemek amacıyla Sunucu İleti Bloğu istekleri artık tüm Windows sürümlerinde varsayılan olarak imzalanıyor ve minimum ve maksimum SMB sürümleri için yeni grup politikaları eklendi.

Kullanımdan Kaldırılan, Devre Dışı Bırakılan ve/veya Değiştirlen Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

NTLM güvenlik protokolü, gelecekte mevcut kullanıcı hesaplarına yönelik hash ve SMBRelay saldırılarının geçmesini önlemek için Kerberos ile değiştirildi. Yerel olmayan posta yuvaları (ilkel bir IPC mekanizması) da kullanımdan kaldırılmış ve varsayılan olarak devre dışı bırakıldı.

Edisyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

-Windows Server 2025 Standard

-Windows Server 2025 Datacenter

-Windows Server 2025 Azure

-Windows Server 2025 Standard (Masaüstü Deneyimi)

-Windows Server 2025 Datacenter (Masaüstü Deneyimi)

-Windows Server 2025 Azure (Masaüstü Deneyimi)

Referans[değiştir | kaynağı değiştir]

Woolsey, Jeff. Introducing Windows Server 2025!, Windows Server ile haberler ve en iyi etkinlikler. 26 Ocak 2024.