When you're Gone

Vikipedi, özgür ansiklopedi

When You're Gone, Kanadalı şarkıcı ve söz yazarı Avril Lavigne'nin üçüncü stüdyo albümü The Best Damn Thing’ten bir single.[1] RCA Records tarafından albümün ikinci single olarak 19 Haziran 2007'de yayınlandı. Lavigne şarkıyı Butch Walker, ile birlikte yazdı, prodüksiyonu ise yalnızca Walker üstlendi. Lavigne'e göre şarkı, değer verilen bir kişiye veda etmek ve onu özlemekle ilgili.

Arkaplan[değiştir | kaynağı değiştir]

Avril Lavigne, şarkının "sevdiğiniz biriyle birlikte olmak, veda etmek zorunda olduğunuz ve onunla ilgili özlediğiniz tüm küçük şeylerle ilgili" olduğunu söyledi. Şarkının sözleri yazılırken, Lavigne'in o zamanki kocası Deryck Whibley'den ilham alınmış olabileceği düşünülse Kuzey İrlanda'da The Belfast Telegraph ile yaptığı röportajda bunu doğru olmadığını söyledi.[2] AOna göre şarkının bir aşk şarkısı olmasını amaçlamıyordu ama yavaş bir şarkı yazıyordu ve bu süreç onun içindeki "tüm o duygusal şeyleri" ortaya çıkardı. "Sevimsiz değil çünkü ben yazdım" dedi. "Eğer daha yaşlı olsaydım, profesyonel bir yazarın tüm bunları ortaya koyması yetersiz olurdu."[3]

Billboard dergisi şarkıyı "piyano ve synth girişiyle güçlü bir balad" olarak tanımladı.[4] Besteci Rob Mathes, şarkıyı gerçek yaylı bölümle düzenledi, ancak piyano gelmeden önceki kısa açılış notası bir sentezleyicideydi.

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

"When You're Gone" müzik eleştirmenlerinden karışık eleştiriler aldı. Alex Nunn bu şarkıyla Avril'in bestelerde aklını kaybetmediğini yazdı.[5] Stylus, şarkıyı "şişkin ve sıkıcı" olarak nitelendirerek karışıktı, ancak "bazen canlandırıcı bir kayganlığa kapıldı." sözlerini kullandı.[6] Dave Donnely olumlu bir yaklaşımda bulunarak: "Beste ve beklenen bir sonraki single 'When You're Gone' çıkardıkları arasından en iyisi olabilir, ancak yüzeysel olarak herhangi bir pop-rock bestesine benziyor, üzerine düşünülmüş şarkı sözleri albüme biraz hava ve duygusal derinlik katıyor''. Tema ve sevgiliden ayrılma konusu evrenseldir, sözler ise basit: "I always needed time on my own/I never thought I'd need you there when I cried/And the days feel like years when I'm alone/And the bed where you lie is made up on your side. (Daima kendimi dinleyecek zamana ihtiyacım oldu,/Ağladığımda,daha önce hiç sana bu kadar ihtiyacım olacağını düşünmemiştim/Yalnızken günler sanki yıllarmış gibi geliyor/Ve yattığın yatak, hazır duruyor."[7] PopMatters bu şarkının "I'm With You" gibi yapılmaya çalışıldığı ancak başarılamadığı ifadelerini kullandı.[8] Bir negatif yorum da Darryl Sterdan'dan geldi ve şarkıyı "standart bir piyano ve çalgı enstrümanlı ağlama şarkısı" olarak nitelendirdi. Ve okuyucularına bu şarkıyı pas geçmelerini önerdi.[9] AOL Radio dinleyici anketinde "When You're Gone" Lavigne'nin sekiz en iyi şarkısından biri seçildi.[10]

Övgüler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödül, Yıl Yıl Kategori Sonuç Ref.
BMI Pop Music Awards 2009 Ödül Kazanan Şarkılar Indicates non-competitive categories Kazandı [11]
MuchMusic Video Awards 2008 UR Fave: Artist Kazandı [12]
Planeta Ödülleri 2007 Yılın Şarkısı Kazandı [13]
En İyi Kadın Vokal Performansı Adaylık
SOCAN Awards 2008 Pop/Rock Müzik ÖdülleriIndicates non-competitive categories Kazandı [14]

Liste performansı[değiştir | kaynağı değiştir]

"When You're Gone", Amerika Birleşik Devletleri'nde single olarak yayınlanmadan önce ABD listelerinde Billboard Hot 100'de 90 numaraya ulaştı. Yine Billboard Pop 100'de 5 Mayıs 2007'de 77 numaraya ulaştı. Şarkı daha sonra listelere yeniden girdi ve sırasıyla 24 ve 16 numaraya kadar yükseldi. Kanada'daki listelerde iyi bir başarıya imza attı ve sekiz numaraya ulaştı. Eylül 2015 itibarıyla "When You're Gone" Amerika Birleşik Devletleri'nde 1.290.000 dijital kopya sattı.[15]

Şarkı Avrupa'da iyi bir başarı yakalayarak European Hot 100 listesini 4 numarayla kapattı. . "When You're Gone" two on UK Singles Chart'a 32 numaradan giriş yaptı ve üçüncü numaraya yükseldi. Yılı Birleşik Krallık'ta 54. en çok satılan şarkı olarak kapadı. İrlanda'da ise 4 numara ulaştı. "When You're Gone" Avrupa kıtası genelindeki listelerdi ilk yirmiye girdi.

Müzik videosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Arkaplan[değiştir | kaynağı değiştir]

Videonun yönetmenliğini, Sum 41'in müzik videolarındaki yönetmenlik çalışmalarıyla tanınan Marc Klasfeld yaptı. Lavigne, çok kişisel olduğunu söylediği videonun konseptini ise kendi ortaya çıkardı. Videonun bazı bölümleri California Eyalet Üniversitesi, Northridge Botanik Bahçesi'nde çekildi.[16] Video MuchMusic'te Kanada'da on 6 Haziran 2007'de duyuruldu. ABD'de ise United MTV'nin TRL'inde 21 Haziran tarihinde yayınlandı. Ağustos ayında her iki TV müzik kanalı geri sayımında 1 numaraya ulaştı.

Bir yıl sonra şarkı ile Avril Lavigne People's Choice: Favourite Canadian Artist ödülünü aldı.[17] 2024 itibari ile müzik videosu YouTube'da 524 milyon görüntülenmeye ulaştı.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Video, farklı yaş gruplarındaki insanları konu alan üç ilişkiyi tasvir ediyor, ancak bu ilişkiler yok olmanın eşiğinde. İlk öykü, kocası savaşta savaşan hamile bir kadını konu alıyor. Askerin karısı, kocasının ayrılışından sonra televizyonda savaş kayıpları haberlerini izliyor ve kocasından kendisine nasıl olduğunu anlatan bir mesaj alamayınca çılgına dönüyor. İkincisi, karısı yakın zamanda ölen yaşlı bir adamla ilgili. Yaşlı adam, karısının kıyafetlerine ve birlikte geçirdikleri zamanlardan hatıralara baktığında duygulanıyor. Üçüncüsü, parkta yürüyen genç bir çiftin, kızın kontrolcü annesi tarafından yakalanmasını ve onların birbirlerini bir daha görmelerini yasaklamasını içeriyor. Anne, kızını yatak odasına kilitlerken kız, kendisinin ve erkek arkadaşının kameradaki fotoğrafları karşısında çaresizce ağlıyor. Araya Lavigne'in bir tarlada dolaşıp terk edilmiş bir evde piyano çaldığı sahneler serpiştirilmiş. Sonunda evin duvarları çöker ve genç kızın ikilinin yakalandığı yere döner, yaşlı adamın mezarlıkta karısına kadeh kaldırır ve hamile kadın katıldığı askeri anmda töreninde kocasından. "İyiyim. Seni özlüyorum" yazan bir mesaj alır.

Canlı performanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Lavigne, şarkıyı 2007 Tanıtım Turunun bir parçası olan Avrupa ve Asya festivallerinin yanı sıra dünya çapındaki TV şovları ve ödül törenlerinde seslendirdi.

Medyada diğer kullanımları[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkı MTV'nin dizisi The Hills'te ,ikinci sezon finalinde çalındı. Ayrıca Two Pints of Lager and a Packet of Crisps finalinde de kullanıldı. ayrıca Toyota Alphard'ın Japonya için hazırlanan üçüncü jenerasyon reklam filminde Kate Winslet and Selena Gomez ile birlikte kullanıldı.

Parça listeleri ve biçimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Avrupa CD singleları[18]
  1. "When You're Gone"  – 4:01
  2. "Girlfriend" (Dr. Luke Remix feat. Lil Mama) – 3:26
  • Japonya CD singleları[19]
  1. "When You're Gone" (Albüm Versiyonu) – 4:00
  2. "When You're Gone" (Enstrümental) – 4:01
  3. "Girlfriend" (Japonca Versiyon) – 3:37
  • Avustralya, Almanya ve Tayvan CD singleları[20]
  1. "When You're Gone"  – 4:01
  2. "Girlfriend" (Dr. Luke Remix feat. Lil Mama) – 3:25
  3. "Girlfriend" (The Submarines' Time Warp '66 Mix) – 3:12
  4. "When You're Gone" (video) 

Kadro[değiştir | kaynağı değiştir]

"When You're Gone" CD'sinin tek satırlık notlarından uyarlanmıştır.[18]

  • Avril Lavigne – vokaller, sözyazarı, arka plan vokalleri
  • Butch Walker – Yazar , yapımcı, bas, gitar, keyboard, programming, perküsyon, arka plan vokalleri
  • Tom Lord-Alge – mix
  • Stephen Marcussen – Marcussen Mastering'de mastering (Hollywood)
  • Karl Egsieker – Pulse Recordings ve Sunset Sounds'ta mühendislik
  • Rob Mathes – yaylı çalgı aranjmanı ve iletimi
  • Josh Freese – davullar

Listeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yayınlanma geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

"When You're Gone"ın Yayınlanma Tarihleri ve Biçimleri
Bölge Tarih Biçim Etiket Ref.
ABD 19 Haziran, 2007 Contemporary hit radio RCA [62]
Japonya 20 Haziran, 2007 CD Sony [37]
Almanya 29 Haziran, 2007 [63][64]
Birleşik Krallık 2 Temmuz, 2007 [65]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; billboard519 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; sundaylife622 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  3. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; mtv431 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  4. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; billboard836 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  5. ^ Nunn, Alex (16 Nisan 2007). "Avril Lavigne – The Best Damn Thing | Album Reviews". musicOMH. 21 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2014. 
  6. ^ "Avril Lavigne - The Best Damn Thing - Review". Stylus Magazine. 16 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2014. 
  7. ^ Review: Avril Lavigne - The Best Damn Thing | Sputnikmusic
  8. ^ O'Neil, Tim. "Avril Lavigne: The Best Damn Thing". PopMatters. 1 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2014. 
  9. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; canoe isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  10. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; radioblog isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  11. ^ "2009 BMI Pop Awards Award Winning Songs". 19 Mayıs 2009. 20 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2012. 
  12. ^ "MMVA08 nominees". MuchMusic.com. 30 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "Planeta Awards 2007" (İspanyolca). Radio Planeta. 31 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2012. 
  14. ^ "Socan Awards". SOCAN. 18 Haziran 2018. 3 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2019. 
  15. ^ Trust, Gary (6 Eylül 2015). "Ask Billboard: Avril Lavigne's Best-Selling Songs & Albums". Billboard. Prometheus Global Media. 8 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2015. 
  16. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; csun isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  17. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; much isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  18. ^ a b When You're Gone (European CD single liner notes). Avril Lavigne. RCA Records. 2007. 88697 11926-2. 
  19. ^ When You're Gone (Japanese CD single liner notes). Avril Lavigne. RCA Records. 2007. BVCP-29926. 
  20. ^ When You're Gone (Australian CD single liner notes). Avril Lavigne. RCA Records. 2007. 88697128132. 
  21. ^ "Australian-charts.com - Avril Lavigne - When You're Gone". ARIA Top 50 Singles.
  22. ^ "Avril Lavigne - When You're Gone Austriancharts.at" (Almanca). Ö3 Austria Top 40.
  23. ^ "Ultratop.be - Avril Lavigne - When You're Gone" (Felemenkçe). Ultratop 50.
  24. ^ "Ultratop.be - Avril Lavigne - When You're Gone" (Fransızca). Ultratip.
  25. ^ "Avril Lavigne Album & Song Chart History" Avril Lavigne için Canadian Hot 100.
  26. ^ "Avril Lavigne Album & Song Chart History" Avril Lavigne için Billboard Canada AC.
  27. ^ "Avril Lavigne Album & Song Chart History" Avril Lavigne için Billboard Canada CHR/Top 40.
  28. ^ "Top Lista Hrvatskog Radija". Croatian Radiotelevision. 1 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2021. 
  29. ^ "ČNS IFPI" (Çekçe). Hitparáda - RADIO TOP100 Oficiální. IFPI Çek Cumhuriyeti. Not: 200745 kısmını seçerek aratın.
  30. ^ "Avril Lavigne - When You're Gone Hitlisten.nu" (Danca). Tracklisten. IFPI Danmark & Nielsen Music Control.
  31. ^ "Hits of the World: Eurocharts". Billboard. 119 (29). 21 Temmuz 2007. s. 59. 
  32. ^ "Lescharts.com - Avril Lavigne - When You're Gone" (Fransızca). Les classement single.
  33. ^ "Musicline.de - Chartverfolgung - Avril Lavigne - When You're Gone" (Almanca). GfK Entertainment. PhonoNet GmbH.
  34. ^ "Nielsen Music Control Airplay - Germany Top 5". Nielsen Music Control on behalf of BVMI. 4 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2023. 
  35. ^ "The Irish Charts – Arama Sonuçları – When You're Gone". Irish Singles Chart. Erişim tarihi: 29 Ocak 2020.
  36. ^ "Italiancharts.com - Avril Lavigne - When You're Gone". Top Digital Download.
  37. ^ a b "アヴリル・ラヴィーンのシングル売り上げランキング" [Avril Lavigne's Single Sales Ranking] (Japonca). Oricon. 31 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2013. 
  38. ^ "Top 40 Tipparade week 33 van 2007". top40.nl. 3 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2013. 
  39. ^ "Dutchcharts.nl - Avril Lavigne - When You're Gone" (Felemenkçe). Single Top 100.
  40. ^ "Charts.org.nz – Avril Lavigne – When You're Gone". Top 40 Singles.
  41. ^ "Romanian Top 100 Issue nr: 1/2008 (14 Ianuarie - 20 Ianuarie 2008)". top40.nl. 18 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2013. 
  42. ^ "Archive Chart". Scottish Singles Top 40. The Official Charts Company.
  43. ^ "SNS IFPI" (Slovakça). Hitparáda - RADIO TOP100 Oficiálna. IFPI Çek Cumhuriyeti. Not: 200736 kısmını seçerek aratın.
  44. ^ "Swedishcharts.com Avril Lavigne - When You're Gone". Singles Top 60.
  45. ^ "Avril Lavigne - When You're Gone swisscharts.com" (Almanca). Schweizer Hitparade.
  46. ^ "Archive Chart" UK Singles Chart.
  47. ^ "Avril Lavigne Album & Song Chart History" Avril Lavigne için Billboard Hot 100.
  48. ^ "Avril Lavigne Album & Song Chart History" Avril Lavigne için Billboard Adult Contemporary Songs. Nielsen Business Media.
  49. ^ "Avril Lavigne Album & Song Chart History" Avril Lavigne için Billboard Adult Pop Songs.
  50. ^ "Avril Lavigne Album & Song Chart History" Avril Lavigne için Billboard Pop Songs.
  51. ^ "Venezuela Pop Rock (29/09/2007)". recordreport. 27 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2015. 
  52. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; aria.com.au isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  53. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; www.austriancharts.at isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  54. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; www.billboard.com isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  55. ^ "European Hot 100 Singles". Billboard. 13 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2022. 
  56. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; mtv isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  57. ^ "Top of the Music – Mix e singoli" (İtalyanca). FIMI. 6 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2021. 
  58. ^ "Lebanese NRJ TOP 100 of 2007". NRJ. 8 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2013. 
  59. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; swisscharts.com isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  60. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; www.ukchartsplus.co.uk isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  61. ^ "Adult Pop Songs – Year-End 2007". Billboard. 2 Ocak 2013. 18 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2019. 
  62. ^ "FMQB: Radio Industry News, Music Industry Updates, Arbitron Ratings, Music News and more!". fmqb.com. 20 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2022. 
  63. ^ "When You're Gone/Basic". Amazon Germany. 22 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2024. 
  64. ^ "When You're Gone/Premium". Amazon Germany. 
  65. ^ "When You're Gone". Amazon UK.