Walker döngüsü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Güney salınımının yarı denge ve La Niña fazının şematik bir diyagramı. Walker sirkülasyonu yüzeyde, güneş tarafından ısıtılan su ve havayı batıya doğru hareket ettiren doğudan esen alize rüzgarları olarak görülür.

Walker hücresi olarak da bilinen Walker döngüsü, alt atmosferde (troposfer) tropik bölgelerdeki hava akışının kavramsal bir modelidir. Bu modele göre hava parselleri bölgesel ve düşey yönlerde kapalı bir sirkülasyonu takip eder. Gözlemlerle kabaca tutarlı olan bu sirkülasyon, okyanus ve kara arasındaki ısı dağılımı farklılıklarından kaynaklanmaktadır. Gilbert Walker tarafından keşfedilmiştir. Bölgesel ve dikey yöndeki hareketlere ek olarak tropikal atmosfer, örneğin Hadley Dolaşımının bir parçası olarak meridyen yönünde de önemli bir harekete sahiptir.

"Walker döngüsü" terimi, 1969'da Norveçli-Amerikalı meteorolog Jacob Bjerknes tarafından icat edildi.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bjerknes, J. (March 1969) "Atmospheric teleconnections from the equatorial Pacific," Monthly Weather Review, 97 (3) : 163–172. From pp. 167–168: "termal dolaşımın nedeninin Ekvator boyunca deniz sıcaklığının eğimi olduğunu varsaymak mantıklı görünüyor. Bundan sonra mevcut makalede bu dolaşıma "Walker Sirkülasyonu" adı verilecektir. Walker'ın "Güney Salınımı" mekanizmasının önemli bir parçası olduğu gösterilebilir." Available at: N.O.A.A. 23 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Genel referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]