Viyana Borsası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Viyana Borsası
Wiener Börse AG
Tür Menkul kıymetler borsası
Yer Viyana, Avusturya
Kuruluş1771
Önemli yetkililerChristoph Boschan, Andrea Herrmann, Petr Koblic
Para birimiEuro
EndekslerATX
Websitesiwww.wienerboerse.at

Viyana Borsası (AlmancaWiener Börse AG), Viyana merkezli bir menkul kıymetler borsasıdır. 1771 yılında kurulmuş olup Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa'daki diğer borsalara piyasa altyapısı sağlamakta, borsa verilerini toplayıp dağıtmakta ve bölgenin en önemli endekslerini hesaplamaktadır.[1]

Viyana Borsası'nın önde gelen endeksi Avusturya Ticaret Endeksi (ATX), mavi çiplerinin fiyatını gerçek zamanlı olarak takip ediyor. ATX kompozisyonu, esas olarak hisse senedinin aktifleştirilmiş halka açıklığı ve işlem hacimlerine dayalı olarak her Mart ve Eylül ayında güncellenmektedir.[2] Viyana Borsası aynı zamanda, 38 ülkeden 13.000'den fazla aktif tahvilin ve Mayıs 2023 itibarıyla toplam 720 milyar Euro'luk hacmin bulunduğu sabit getirili menkul kıymetler için bir piyasayı da sürdürmektedir.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Vienna, the city where east meets west". Financial Times. 9 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2024. 
  2. ^ "The Rules for the Austrian Indices of the Vienna Stock Exchange". Wiener Börse (İngilizce). 1 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2024. 
  3. ^ "NowCM and Wiener Börse to collaborate on listing debt securities". Delano News (İngilizce). 1 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]