Villeblevin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Villeblevin'deki Saint-Médard-et-Saint-Michel Kilisesi

Villeblevin, Fransa'nın kuzeyinde bulunan Burgonya-Franche-Comté Bölgesi'nin Yonne ilinin Sens arondismanındaki bir kasabadır. Kasaba, ünlü Fransız yazar Albert Camus'un ölümüne neden olan araba kazasının meydana geldiği yer olarak tanınmıştır. 2020 yılı itibarıyla kasabanın nüfusu 1.796'dır.[1]

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Villeblevin yalnızca 737 hektarlık küçük bir kasabadır. Yonne Nehri'nin sol kıyısı boyunca Gâtinais'in ilk yamaçlarına kadar uzanan bu bölge iki ayrı bölümden oluşmaktadır:

İlki Pays-Bas olarak bilinen Yonne vadisinin alüvyonlu zemini, ortalama 55 metrelik bir rakıma sahiptir. Son yıllarda, bölgenin bu kısmının yaklaşık 50 hektarlık bölümü kum çıkarmak için kullanılmıştır. Sonuç olarak bugün geriye bir dizi su kütlesi kalmıştır.

İkincisi ise tepelik bölümdür, yaklaşık 170 metrelik yükseklikte Gâtinais platosuna yaklaşmakta ve hafif bir eğimle Fransa'daki RD 606 asfaltı ile birleşmektedir. Alt toprak, çakmaktaşı parçaları içeren kalın bir marnlı tebeşir tabakasından oluşmaktadır. Bu tebeşirin içine çok sayıda mağara oyulmuştur ve şu anda kapalı olmalarına rağmen yeraltı geçitleri hâlâ mevcuttur. Bölge sakinlerinden edinilen bilgilere göre, 20. yüzyılın başlarında papaz evinin arkasındaki sokağın bir kısmı (şimdi postane olarak kullanılmaktadır) çökmüş ve muhtemelen kiliseyi şatoya bağlayan bir yeraltı geçidi ortaya çıkmıştır. Aynı kaynaklara göre, bir tabut toprağa verilirken yeraltı geçidinde kaybolmuştur (on dokuzuncu yüzyılın sonuna kadar mezarlık kilisenin etrafında yer almaktaydı).[2]

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Birkaç yüzyıl boyunca, kasabanın adı farklı isimlerle anılmıştır. En eski isim 11. yüzyılın sonundan kalmadır ve ''Villapoplinam'', ''Villablovinam'' veya ''Villablovanam'' olarak yazılmıştır.

Villeblevin, 16. yüzyıldan itibaren Bray-sur-Seine baronluğunun bir tımarı haline gelmeden önce, 15. yüzyılda La Pommeraye manastırının, Vieupou manastırının ve Sens bölümünün kontrolü altındaydı.[3]

Barres Hanedanı 12. ve 12. yüzyıllarda bu senyörlüğü elinde tutmuş ve burada bir kale inşa etmiştir. Bu ünlü ailenin yerine 14. ve 19. yüzyıllarda Bouville Hanedanı geçmiştir. 19. yüzyılda Le Barrois de Lemery ailesi kaleyi orijinal kalenin bulunduğu yerde yeniden inşa ettirmiştir.

Yüksek kare kulesi köye hakim olan Saint-Médard-et-Saint-Michel kilisesi 1586 yılından kalmadır ve büyük payandalarla çerçevelenmiş üç portali (18. yüzyıl sonunda yapılma) vardır. Üçlü bir nefe, 16. yüzyıldan kalma oval kemerlere ve Toskana pilastrlarına sahiptir. Dışbükey çan kulesinin tepesinde bir kampanil bulunmaktadır ve minberi 18. yüzyıldan kalmadır. Kilise, 1887 yılından bu yana Parisli org yapımcısı Aristide Cavaillé-Coll tarafından inşa edilen sekiz duraklı bir orga ev sahipliği yapmaktadır. 1990'larda Les Amis de l'orgue de Villeblevin derneğinin girişimiyle restore edilen org, kilisede verilen çok sayıda ayinde dinlenebilmektedir.

Yirminci yüzyılın başlarında nüfusun çoğu toprağı işlemekle uğraşmaktaydı, birkaç hektarlık küçük çiftlikleri, birkaç inekleri ve atları vardı. 1954 yılında Villeblevin'de 23 çiftlik vardı. Makinelerin gelişi ve arazilerin toplulaştırılması ile işler değişti. Villeblevin yavaş yavaş kırsal özelliklerini kaybetti ve bir banliyö kenti hâline geldi. Nüfus 1962'de 746 iken bugün 1796'ya yükselmiştir. (2020)

Villeblevin'de bir bar, bir fırın, iki restoran ve çok sayıda esnaf bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Villeblevin nüfusu". 
  2. ^ Pierre Glaizal, Les souterrains de l'Yonne, légendes ou réalités ?, La Gazette 89 Éditions, 2009.  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  3. ^ Maurice Pignard-Péguet, Histoire des communes de l'Yonne, 1913.  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)