Vikiproje:Moleküler ve hücresel biyoloji/sol pano

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hakkımızda[kaynağı değiştir]

Bu proje moleküler ve hücre biyolojisi ile ilgili maddelerdeki bilgilerin daha iyi düzenlenmesini amaçlamaktadır. Biyolojinin başlıca sorunlarından biri genom, proteom ve hücre fonksiyonları hakkında toplanmakta olan bilgilerin düzenlenmesidir. Bu projenin başlıca amaçlarından biri bu bilginin tamamının toparlanıp düzenlenmesi, bunların hem araştırmacıların hem de uzman olmayan kişilerin anlayabileceği bir seviyede sunulmasıdır. Bunun için çeşitli veritabanları ve bilimsel makalelerde gömülü durumda olan bilgilere bir giriş kapısı yaratmak amaçlanmaktadır.

Yardımcı olmak istiyorsanız aşağıdaki katılımcılar listesine adınızı ekleyebilirsiniz veya Nasıl yardımcı olabilirsiniz? bölümüne bir göz atabilirsiniz.

Somut amaçlar[kaynağı değiştir]

  • Moleküler ve hücresel biyolojide temel konular hakkında maddeler başlatmak ve bunları mükemmel hale getirmek. Bunu yaparken özellikle ilk ve orta öğretimde bahsi geçen konulara odaklanılmalı. Mükemmel bir madde hem kapsamlı hem de orta öğrenim öğrencisinin anlama seviyesinde olmalıdır.
  • Vikipedi'de bahsedilen protein ve hücreler hakkındaki bilgilerin standart bir biçimde sunulabilmesi için bir sistem geliştirmek.

Nasıl yardımcı olabilirsiniz?[kaynağı değiştir]

Yapacak bir iş mi arıyorsunuz?

Maddeleri geliştirin[kaynağı değiştir]

  • Madde listesinde bu proje kapsamında yer alan maddeler sıralanmıştır. Bunlar kategorilere bölünmüş ve her birine bir öncelik ve kalite puanı verilmiştir.
  • Bir taslak maddeyi evlat edinin! Kaliteli madde olma potansiyeli olan pek çok taslak halinde MHB maddesi vardır. Birini seçin ve onu geliştirin. Kategori:Biyokimya taslakları ve Kategori:Moleküler ve hücresel biyoloji taslakları bu tür maddeleri bulmak için iyi yerlerdir.
  • Bir ekip çalışmasına katılın. Ayın işbirliği projesine katılarak seçilmiş bir maddenin seçkin madde seviyesine gelmesini sağlayın.
  • İstenen maddeler sayfası kullanıcıların yeni bir madde yaratılması veya belli işlerin tamamlanması için yardım istedikleri yerdir.
  • Protein maddelerindeki bilgi kutularını bizim bilgi şablonu stilimize uygun hale getirin.
  • İstenen resimler sayfasında kullanıcılar yeni resim veya şekillerin yaratılması için yardım isterler. Proteinler için Protein Data Bank'daki koordinatlar ve serbest görüntüleme programları kullanılabilir.
  • Referans ekleyin. Maddelerdeki bilgilerin doğrulanabilir olması için bu projede üretilen maddelerin doğru kaynaklara sahip olması gerekmektedir. Referans eklemek için şu aracı kullanmak işinizi çok kolaylaştırabilir. PubMed ID numarasını girin ve elde edeceğiniz çıktıyı kopyalayıp madde içinde <ref> ve </ref> kodları arasına yapıştırın. Veya Web tarayıcınıza Wouterstomp'un "bookmarklet"ini eklerseniz bu işi PubMed sayfasındaki makale özetinden doğrudan yapabilirsiniz.

MHB maddelerini kategorilendirin[kaynağı değiştir]

Proje kapsamında yer alabilecek, moleküler ve hücresel biyoloji ile ilgili maddelerin tartışma sayfalarına {{vikiproje MHB}} şablonunu koyarak işaretlendirin.

  • Proteinlerle ilgili tüm maddelerin proteinler kategorisine konmuş olduğunu kontrol edin.

Önerge tartışmalarına katılın, fikrinizi belirtin ki düşüncelerin eyleme geçmesi mümkün olsun.

Projeyi geliştirin[kaynağı değiştir]

Moleküler ve hücresel biyoloji hakkında yazabilecek kişileri Vikipedi'ye katılmaya teşvik edin.