Vikipedi tartışma:Politika ve yönergeler/Arşiv 1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Biraz işin içine girince "Politikalar ve yönergeler" tam olarak istenilen anlamı vermiyor gibi gelmeye başladı bana. Onun yerine "ilkeler ve kurallar" ile değiştirmek istiyorum. Hem daha anlaşılır hem de anlam itibari ile daha doğru. ----Dbl2010 20:52, 2 Ekim 2005 (UTC)

Mantikli. Citrat

Bence de bu öneri güzel. Daha güzel bir isim verilebilir mi bilmiyorum ama "ilkeler ve kurallar", "Politikalar ve yönergeler"'dan daha güzel.KuyumcuS 04:51, 13 Ekim 2005 (UTC)

Temel ilkelere bir de doğrulanabilirlik'i ekledim umarım aynı fikirdeyizdir :) EnginGunduz 00:46, 30 Aralık 2005 (UTC)

anlamsız link?[kaynağı değiştir]

"Konu izah etmek için Vikipedi'yi bölmeyin" diye bir link var bu yazıda. Ne demek istediğini bir türlü anlayamadım. Link de zaten olmayan bir sayfaya. Bu ne demek istiyor sizce? EnginGunduz 00:56, 30 Aralık 2005 (UTC)

Kişi haklarım bazında işledğiniz olası suçlar ele alındı ve site nezaketen uyarıldı[kaynağı değiştir]

Kişi hakları ve imkanları neden sümen altı edilir gibi saklanmış bu sitede? Önemsiz mi yoksa benim gibi arama motorları kanalıyla buraya gelenlerin hepsinin hukuk mezunu olduğu mu varsayılıyor? Bu kuralları hangi insanlar hazırlamışsa önceliği buraya daha üye olmadan görmesini ve okumasını sağlamak gerekir ve gereklidir. Bunu yapmamış olmanız bile farkında olmadan kişilerin burada suç işlemesine neden olabilir ve bundan direk site yöneticileri ve sayfa tasarımcıları ve diğer yetkilileri birinci derece kusurludur. Çok şirin davet ediyorsunuz ama kişi üyelikten çıkmak ve sorumluluk reddi hakkını bile kullandırtmıyorsunuz. Bu açıdan kişi haklarınızı gaspettiğiniz ve kötüye kullandığınız söylenebilir. Muhtemelen genelde internette olan hmen her yerde kişi hakları önemsenmemesinin adı bilgi ansiklopedisi olan bir yerde olabilmesi gerçekten çok üzücü. Şimdi ben üye olarak hakkım dayatılan kurallarınızı kabul etmek zorunda bırakıldım. Evrensel normlara göre burada suç işleseniz bundan beni de müşterek suçlu çıkrdınız. Bunun farkında mısınız. Sadece yok olma hakkı veriyorsunuz ama daha onun türkçesi bile ortada yok.

İyi niyetli olacağınızı varsayıyor ve işi gücü bırakıp herşeyden önce kişi hak ve yükümlülülerini iligilendiren tüm konuları tek bir noktada buraya gelen tüm anonim ipli kullanıcıların ilk önce okumasını nereden ve nasıl gelirse gelsin teknik olarak sağlamaya davet ediyorum. Lütfen bunu önemseyin. Site sahibi patron olarak bundan zerrre ettkilenmez ama teknik ekibe yıkar ceza o gariban teknik işleri yapanlara kalır. İster ücretli ister gönüllü durumu ne olursa olsun burada olmak mevcut durumda ceza ehliyeti adına yeterlidir.

Kısaca bu siteye ilk kez gelen herkes haklarını aynen sigara paketlerinin üzerinde ki uyarılar gibi görmelidir ve bunu burnuna sokmalısınız. Şimdi bana bile üyelik iptali için dava açma hakkı ve tazminat hakkı verdiğinizi hatırlatırım. Bu sadece bilgilenmeniz için yazılmıştır. Bilgiyle uğraşanlarda art niyet aramam beklenemez ama bunu öncelinize almamış olmanız hukuk alanında sosyal olarak çok zayıf olduğunuzu gösterir.--Medaviki 12:44, 28 Haziran 2006 (UTC)

İlgili sayfanın çevrilmesi esnasında, tartışma sayfasında belirtilen fikirlere istinaden anlamı daha iyi karşılayacağı düşünülerek sayfa ismi değiştirildi.--renegademsj 06:28, 5 Ağustos 2006 (UTC)

Bu sayfa zamanında Politikalar ve yönergeler isminden İlkeler ve kurallar ismine taşınmış. Bu isimlendirmenin yanlış olduğunu düşündüğüm için IRC kanalımızda tartışmaya açtım ve tartışma sonucunda 5-6 kişinin olurunu aldım ve sayfayı Politika ve yönergeler adına taşıyorum (Çift -ler -lar kullanımı anlamı bozuyor), sebebini de not düşüyorum. Yanıldığımı düşünen olursa tartışmaya açabiliriz.

Bu sayfa en:Wikipedia:Policies and guidelines'ın muadili olarak tasarlanmış, hala da karşılık olarak duruyor, diğer diller için de keza geçerli bu durum.

en:Wikipedia:Template messages/Project namespace sayfasından Wikipedia evrensel formatındaki proje sayfa çeşitleri görülebilir. Şöyle özetleyebilirim:

  • Policy: Politika. Vikipedi'nin kuralları. İlke değildir bunlar, zira ilkeler değişmez. Ancak politikalar topluluk tarafından değiştirilebilir.
  • Guideline Yönerge (Rehber. Ben rehber diyordum ama Viki içinde yönergenin kullanımı yaygın) Vikipedistlere yol göstermesi için tasarlanmış ve topluluk tarafından kabul edilmiş standartların sayfaları. Topluluk tarafından değiştirilebilir.
  • Essay Deneme. Vikipedi dinamiğini anlatan ve farklı bakış açılarına göre şekillenebilen makale türünde yazılar.


Şu an için bizim kullandıklarımız bunlar. Bu durum için Politika ve Yönergeler adlandırması daha doğru, zira eski isimlendirme yönerge ve deneme gibi sayfa formatında bulunan kavramları kapsamıyor ve İlkeler gibi yanlış bir yöne kayıyor. Zira ilke konumunda olan 3 politika vardır.

Bu üç içerik politikası, m:Foundation issues sayfasında açıklanan değiştirilemeyen Wikimedia Vakfı ilkelerini temel alır ve Wikipedia için değişmezdir. Diğerleri topluluk bilinciyle şekillendirilebilir.

Ek sayfa türleri de var. Onları da aktif bir şekilde kullansak fena olmayacak. Teklif ve red edilmiş öneriler için de şablonları ekleriz en kısa zamanda.

Vito Genovese 01:07, 14 Aralık 2006 (UTC)

Yönlendirme - Konu izah etmek için Vikipedi'yi bölmeyin[kaynağı değiştir]

Bu sayfada listelenen Konu izah etmek için Vikipedi'yi bölmeyin maddesini Vikipedi:Görüşlerinizi açıklamak için Vikipedi'yi aksatmayın sayfasına yönlendirmeyi teklif ediyorum. Sanırım söylenmek istenen şey orada anlatılanlar. Sarimurat 00:25, 23 Temmuz 2010 (UTC)