Vikipedi:Wikimedia Vakfı'nın Türkiye'deki engel hakkında bilgilendirmesi
Türkçe Wikimedia Topluluğunun Değerli Üyeleri,
Bildiğiniz gibi Nisan sonunda Türk yetkililer, tüm dillerdeki Vikipedi'ye Türkiye'den çevrimiçi erişimi engelledi. Bu, Wikimedia hareketinin tarihinde herhangi bir devlet tarafından uygulanmış en ağır engellerden birisi konumundadır. Vikipedi'nin Türkiye'de engellenmesi, ülkedeki 80 milyon kadar kişinin dünyanın en zengin ve en kapsamlı özgür ansiklopedisine erişimini engellemektedir. Bu durum, aynı zamanda dünyanın geri kalanının Türkiye’nin vatandaşlarının görüş ve bilgisine erişmesine de engel olmaktadır.
Nisan'dan beri durumu yakından izlemekte, topluluğun bilinen üyeleri ile iletişim kurmakta ve yasağı koyan yetkili Türk mercisi içindeki kaynaklar ve iletişim noktaları ile çalışmaktayız. Çabalarımızın tek bir amacı oldu: Wikimedia'nın doğrulanabilirlik, tarafsızlık ve bilginin özgürlüğü değerlerine bağlılığımızı korurken engelin de kaldırılması.
Bunların çoğunu sessizce yaptık ancak Türkiye'deki toplulukla, yani sizlerle daha fazla bilgi paylaşma vaktinin geldiğini hissediyoruz.
Sizin yanınızdayız
Öncelikle bir konuya açıklık getirmek istiyorum: Wikimedia Vakfı ve küresel Wikimedia topluluğu olarak Türkiye'deki gönüllüler topluluğuna desteğimiz tam. Açık ve özgür kültür ve bilgi birikimine artık ulaşamayan on milyonlarca öğrenci, işletme, araştırmacı, bilim insanı ve diğer herkes için bu durumu düzeltmek adına sizinle birlikte çalışmaya devam edeceğiz.
Vakıf yönetimi de şahsen ben de durumu yakından takip etmekteyiz. Türkiye halkının, dünyaya ilişkin özgür ve kısıtlanmamış bilgilere erişiminin engellenmesini derin kaygı ve üzüntüyle karşılamaktayız. Bu engel yalnızca Türkiye’nin halkına zarar vermiyor: Burada yaşayanların Wikimedia projelerine aktardığı bakış açılarından ve bilgilerden de dünyayı mahrum kılıyor. Seslerinizi, bakış açılarınızı, kültürlerinizi ve tarihinizi özlüyoruz.
Katkılarınız önemli
Yıllardan beri Türkiye ve dünyanın dört bir yanındaki Wikimedia gönüllülerinin katkıları sayesinde maddeler oluşturulmakta ve geliştirilmektedir. Sizler tüm konuları, hatta tartışmalı konuları bile, Vikipedi değerleri ile nesnellik ve güvenilir kaynakların kullanılması gibi politikalarımıza uygun olacak şekilde her yönüyle ele almak için iyi niyetli bir çaba göstermektesiniz. Bu, dünyada tamamıyla benzersiz bir süreçtir. Diğer hiçbir İnternet platformu veya bilgi topluluğu, dünyanın onlarca milletinden ve yüzlerce dilinden insanların bilgi ve yaratıcılıklarını kendine özgü biçimde birleştirecek şekilde çalışmıyor.
Hareketimiz, küresel ve birbirine bağlıdır. Dünyanın herhangi bir bölgesinde yapılan bir sansür, tümümüz tarafından hissedilir. Bu, “her bir birey için özgür bilgi” şeklindeki ortak amacımıza aykırı düşmektedir. Vikipedi'nin kurucusu Jimmy Wales, bu ay Kanada'nın Montreal şehrinde düzenlenen yıllık Wikimania konferansında Türkiye'deki Wikimedia topluluğundan bahsettiğinde, dünyanın farklı noktalarından gelen 1.000 kadar Wikimedia kullanıcısı tarafından alkışlarla karşılandı.
Hepiniz, sürekli aklımızdasınız.
Wikimedia Vakfı’nın yapmakta oldukları
Vikipedi'ye Türkiye'den erişimin yeniden sağlanması Wikimedia Vakfı'nın en başta gelen önceliklerindendir. Engelin öğrenilmesinden hemen sonra Vakıfta İletişim, Topluluk Katılımı, ve Hukuk departmanlarımızdan üyeler ile bir çalışma grubu oluşturduk. Türkiye'den Vikipedi'ye erişimi değerlerimize uygun bir yolla yeniden sağlamak üzere engel konulduğundan beri hemen hemen her gün toplanmaktalar. Vakfın Liderlik Ekibi ve Mütevelli Heyeti de durumu yakında takip ediyor ve çalışma grubunun faaliyetlerini destekliyor.
Çok deneyimli bir Türk hukuk müşaviri tutmak, Türkçe Wikimedia topluluğu üyelerini dinlemek, Türkiye'de dijital ve medya konularındaki yerel ve uluslararası uzmanlara danışmak, basını takip etmek ve gerektiğinde basın haberlerine yanıt vermek çalışmalarımız arasındadır. Yasal yollardan da gerekli aksiyonları almaktayız: Hemen Türk alt mahkemelerinde yasağa itiraz ettik ve bu çalışmalara Türk Anayasa Mahkemesi'ne engelin kaldırılması için yaptığımız bir başvuru ile devam etmekteyiz.
Türkiye Bilişim ve İletişim Teknolojileri Kurumu‘ndaki (BTK) ilgili yetkililerle açık bir iletişim kanalı geliştirmek için de çalıştık. Bu görüşmelerde yetkililerin Vikipedi'nin işleyişini, diğer çevrimiçi topluluk platformlarından farkını ve Wikimedia'nın dünyada bilginin özgürce paylaşılması için sağlayacağı değeri anlamalarına yardımcı olmaya odaklandık.
Vakıf herkesin doğrulanabilir bilgiyi her zaman ve kayıtsız şartsız okuma ve paylaşma hakkını savunmaya devam edecektir. Açık ve yapıcı oldukları sürece bu çabalarımızı ısrarla sürdürme niyetindeyiz.
Son düşünceler
Engelin kaldırılıp kaldırılmayacağını ve ne zaman kaldırılacağını bildiğimi söyleyebilmek isterdim. Ancak, bu durumların genellikle belirsiz olduğunu ve mevcut çıkmazın nasıl çözüleceği konusunda farklı paydaşların farklı görüşleri olduğunun farkındayız. Türk makamlarının önündeki güncel sorunlardan sadece birisi olduğumuzu bilsek de onlardan özellikle yaklaşan okul dönemi ve akademik dönemin başlamasıyla Vikipedi’nin erişime yeniden açılması konusuna öncelik vermelerini talep etmeye devam edeceğiz.
Bu sırada Türkiye’deki Wikimedia topluluğunu desteklemeyi, yetkililer ile diyalog kanallarını açık tutmayı ve Wikimedia’nın nasıl işlediğine dair eğitici bilgiler vermeyi sürdürmeye kararlıyız. Yasağı, Wikimedia değerlerine uygun olarak kaldırmak için çalışmaya devam edeceğiz. Dünyanın her yerinde sansüre muhalefetimizi ve bilgi ve ifade özgürlüğüne desteğimizi sürdüreceğiz. Gelişmeler oldukça sizlerle bilgi paylaşmaya devam edeceğiz.
Birçoğunuzun engelin kaldırılması çalışmalarına katılmak istediğinizi biliyorum. Şimdilik, yazar topluluğunun bilgiyi özgürce kullanılır hâle getirme ana misyonuna katkı vermeyi sürdürmesini öneriyoruz. Wikimedia, içeriği ne kadar zengin ve bilgi dolu olursa o kadar güçlüdür. Özgür bilginin önemine dair en önemli kozumuz, isteyen herkese bilgi ve kültür yaymak üzere yapılan olumlu çalışmaları sürdürmektir.
Dostlukla kalın,
Katherine Maher, Wikimedia Vakfı Genel Müdürü, 14:21, 30 Ağustos 2017 (UTC)