Vikipedi:Standart GÖBL ihlali mektupları

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Burada yer alan mektuplar, Vikipedi'nin içieriğini kullanan sitelerin sahiplerine, Vikipedi'nin kaynak gösterilmesi ve/veya GNU Özgür Belgeleme Lisansı (GÖBL) notunun konması için, istekte bulunmak amacıyla kullanılabilir.

Aşağıdaki metinler Vikipedi'de yer almaları nedeniyle teknik olarak GÖBL lisansına sahip olmakla beraber bu mektupları yollarken mektubun altında yer alan GÖBL uyarısını çıkarabilirsiniz, eğer okuyucunun aklını karıştıracağını düşünüyorsanız. Veya, bir başka görüş açısıyla, GÖBL hakkındaki bilgileri mektup içinde vermek yerine, mektubun altına GÖBL uyarısını koyarak, kendi sitelerinde GÖBL uyarısının nasıl kullanılması gerektiğine dair örnek vermeyi tercih edebilirsiniz.

Bazı hatırlatmalar:

  • Vikipedi'den bilgi kullanımı çoğu durumda "Adil kullanım" sayilabilirse de Vikipedi'nin toplu kopyalanması adil kullanım sayılmamaktadır.
  • Bazen bir yazar yazısını hem Vikipedi'ye hem de başka bir siteye girebilir. Öbür site içeriğe ilk sahip olmuş olabilir; maddenin geçmiş ve tartışma sayfalarına bakın.
  • Ancak maddeye önemli derecede katkıda bulunan yazarlar dava açabilir. Maddede değişiklik yapmış olsanız dahi bu size dava açma hakkı vermeyebilir.

Vikipedi'yi kaynak olarak gösteren web sitesine yazılacak mektuplar[kaynağı değiştir]

GÖBL sürümü[kaynağı değiştir]

Siteniz {site adı}'in özgür ansiklopedi Vikipedi'nin içeriğini kullandığını görmekten dolayı çok mutluyuz. Bu, Vikipedi'nin teşvik etmeyı arzuladığı bir uygulamadır. Ayrıca Vikipedi'deki kaynak maddeye bağlantı vermenizden de memnunuz(http://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Telif_haklar%C4%B1).

Ancak, Vikipedi'nin içeriğini kullanırken GÖBL uyarısı da kullanmanız gerekmektedir. Bunu yapmanın bir yolu, "Bu madde GNU Özgür Belgeleme Lisansı ile lisanslanmıştır, dolayısıyla kopyalayıp değiştirebilirsiniz, ancak bütün eserin (eklemeler de dahil olmak üzere) bu lisansı taşımaya devam etmesi gerekmektedir" yazısını eklemek ve sitenizde bulunacak GÖBL'nin bir kopyasına bağlantı vermektir.

Yardımınız için teşekkür ederim.

{İsminiz}


----
Bu ileti GNU Özgür Belgeleme Lisansı (GÖBL) ile lisanslanmıştır, dolayısıyla onu kopyalayıp değiştirebilirsiniz, ama tüm eser (değişikliklerle beraber) bu lisans altında kalmak zorundadır.

GÖBL: http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html
Kaynak metnin adresi: http://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Standart_G%C3%96BL_ihlali_mektuplar%C4%B1

Kamu malı sürümü[kaynağı değiştir]

Sayın <Web sitesi sahibi>:

Türkçe Vikipedi içeriğini siteniz <WEB SİTESİ>'de kullandığınızı farkettim. Örnek olarak <URL>, http://tr.wikipedia.org/wiki/<MADDE> adresinde bulunan <MADDE> adlı Vikipedi maddesinden alıntı yapmaktadır. Vikipedi, içeriğinin özgürce kullanlmasını teşvik eder. Vikipedi'yi kaynak olarak göstermeniz de bizi mutlu etmektedir. Ancak, bunu yaparken lisansımız olan GNU Özgür Belgeleme Lisansı'nın (GÖBL) kurallarına da uymanız gerekmektedir. Bunu yapmamanız telif hakkı ihlali oluşturur. GÖBL'nin metni http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html adresinde bulunmaktadır(gayriresmî bir Türkçe çevirisi http://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Text_of_the_GNU_Free_Documentation_License adresindedir). Kanune bağlayıcı olan tek belge budur. Ancak, Vikipedi GÖBL'ye nasıl uyulacağı konusunda yol göstermektedir, bunun ayrıntıları http://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Telif_haklar%C4%B1 adresinde bulunabilir. Bu konuda yapilacak en önemli şey, GÖBL'ye değinmektir. Vikipedi malzemesi kullanılan her sayfanın altında "Bu sayfa telifli Vikipedi maddesi <MADDE>'ye dayandırılmıştır; GNU Özgür Belgeleme Lisansı'nın şartlarına göre kullanılmaktadır. GÖBL'nin şartlarına uymak kaydıyla bu metni aynen veya değiştirerek yayımlayabilirsiniz." Buradaki "GNU Özgür Belgeleme Lisansı" yazısından GÖBL'nin kendi sitenizde bulunan bir kopyasına bağlantı vermelisiniz. Ayrıca, özgün Vikipedi maddesine de bir bağlantı vermenizi kuvvetle öneririz; GÖBL'nin bazı zorunluluklarını yerine getirmenin bir yoludur bu.

Yardımınız için teşekkür ederim.

<GÖNDEREN>

<GÖNDERENİN EPOSTASI>

Vikipedi'yi kaynak olarak göstermeyen internet sitesine yazılacak mektup[kaynağı değiştir]


Sayın {Site sahibinin adı},

Sitenizin {internet sitesinin adresi buraya}, özgür ansiklopedi Vikipedi'den (http://tr.wikipedia.org/) içerik kullandığını görmek bizi sevindirdi. Bilginin herkese ulaşması için, bu tür girişimleri Vikipedi olarak teşvik etmekteyiz.

Ama, belirtmemiz gerekir ki, telif hakları sayfamızda da bahsettiğimiz üzere (http://www.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Copyrights), Vikipedi'den içerik kullandığınızda, Vikipedi'deki kaynak aldığınız sayfaya geri bağlantı koymanız gerekmektedir. Buna ek olarak sayfanın GNU Özgür Belgeleme Lisansına sahip olduğu notunu koymanız gerekmektedir. Bunu yapmak için, sayfaya "Bu sayfadaki içerik GNU Özgür Belgeleme Lisansı kapsamındadır. Yani bu içeriği, tüm metin (eklenenler de dahil) aynı lisansta kalmak koşulu ile, kopyalayabilirsiniz veya değiştirebilirsiniz" yazısını eklemeli ve http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html adresine bir bağlantı vermelisiniz.

İlginize teşekkürler,
{İsminiz}

----
Bu sayfadaki içerik GNU Özgür Belgeleme Lisansı kapsamındadır. Yani bu içeriği, tüm metin (eklenenler de dahil) aynı lisansta kalmak koşulu ile, kopyalayabilirsiniz veya değiştirebilirsiniz

GFDL: http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html (gayriresmî bir Türkçe çevirisi http://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Text_of_the_GNU_Free_Documentation_License adresindedir)
URL of source: http://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Standart_G%C3%96BL_ihlali_mektuplar%C4%B1

Single copy of GFDL notice version[kaynağı değiştir]


Sayın { SİTE SAHİBİNİN İsmi},

Siteniz {site adı}'in özgür ansiklopedi Vikipedi (http://www.wikipedia.org/)'nin içeriğini (örneğin, ÖRNEK SAYFA) kullandığını görmekten dolayı çok mutluyuz. Bu, Vikipedi'nin teşvik etmeyı arzuladığı bir uygulamadır.

Ancak, Telif hakları sayfamızda belirttiğimiz gibi (http://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Telif_haklar%C4%B1), Vikipedi'den alıntı yaptığınız zaman kaynak maddeye ({ bağlantı ver }) bağlantı vermeniz gerekmektedir. Ayrıca bir GÖBL lisans uyarısı kullanmanız gerekmektedir. Bunu yapmanın bir yolu aşağıda verilen metni ekleyip http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html adresine de bir bağlantı vermektir (gayriresmî bir Türkçe çevirisi http://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Text_of_the_GNU_Free_Documentation_License adresindedir).

Yardımınız için teşekkür ederiz.
{ İsminiz }

----
Örnek GÖBL uyarı metni:

Bu metin GNU Özgür Belgeleme Lisansı ile lisanslandırılmıştır, yani bu metni kopyalayıp değiştirebilirsiniz ancak metnin (eklemeler de dahil olmak üzere) bu lisansı taşımaya devam etmesi gerekmektedir.

GFDL: http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html
Kaynak adresi : http://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Standart_G%C3%96BL_ihlali_mektuplar%C4%B1

Kamu malı mektubu[kaynağı değiştir]

Sayın <WEB SITEsi sahibi>:

Sitenizin {web sitesinin adresi buraya}, özgür ansiklopedi Vikipedi'den (http://tr.wikipedia.org/) içerik kullandığını farketmiş bulunuyorum. Bunun bir örneği <URL> olup, http://en.wikipedia.org/wiki/<MADDE> adresindeki <MADDE> maddesinden alıntı yapmıştır. Vikipedi içeriğinin yaygın bir şekilde kullanılması teşvik ettiğimiz bir şeydir. Ancak, bunu yaparken lisansımız olan GNU Özgür Belgeleme Lisansı'nın (GÖBL) kurallarına da uymanız gerekmektedir. Bunu yapmamanız telif hakkı ihlali oluşturur. GÖBL'nin metni http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html adresinde bulunmaktadır (gayriresmî bir Türkçe çevirisi http://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Text_of_the_GNU_Free_Documentation_License adresindedir). Kanunen bağlayıcı olan tek belge budur. Ancak, Vikipedi GÖBL'ye nasıl uyulacağı konusunda yol göstermektedir, bunun ayrıntıları http://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Telif_haklar%C4%B1 adresinde bulunabilir. Bu konuda yapilacak en önemli şey, GÖBL'ye değinmektir. Vikipedi malzemesi kullanılan her sayfanın altında "Bu sayfa telifli Vikipedi maddesi <MADDE>'ye dayandırılmıştır; GNU Özgür Belgeleme Lisansı'nın şartlarına göre kullanılmaktadır. GÖBL'nin şartlarına uymak kaydıyla bu metni aynen veya değiştirerek yayımlayabilirsiniz." Buradaki "GNU Özgür Belgeleme Lisansı" yazısından GÖBL'nin kendi sitenizde bulunan bir kopyasına bağlantı vermelisiniz. Ayrıca, özgün Vikipedi maddesine de bir bağlantı vermenizi kuvvetle öneririz; GÖBL'nin bazı zorunluluklarını yerine getirmenin bir yoludur bu.

Yardımınız için teşekkür ederim.

<GÖNDEREN>

<GÖNDERENİN EPOSTASI>

Özel ihlale yönelik kamu malı mektubu[kaynağı değiştir]

Aşağıdaki mektup bu mektubu yazan kişinin yazdığı bir maddeyi kopyalamış olan bir siteye gönderilmişti. Bu yüzden o kişinin telif haklarının ihlalinin üzerinde durmaktadır ve kişisel bir mektup olarak yazılmıştır. Ben bu mektup üzerindeki tüm haklarımdan vaz geçiyorum. DES (talk) 23:13, 28 October 2005 (UTC)


Sayın <Site idarecisi>:

Siteniz <SITE>'nin özgür ansiklopedi Vikipedi (<http://tr.wikipedia.org/>)'den alıntı yapmanızdan dolayı memnunum. Benim gibi Vikipedi'ye katkıda bulunanlar bilginin bu şekilde tekrar kullanılmasını arzulamaktadır.

Ancak, Vikipedi'nin telif hakları sayfasında (<http://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Telif_haklar%C4%B1>. ) belirtildiği gibi, Vikipedi'den alıntı yaptığınız zaman kaynak Vikipedi maddesine bir bağlantı vermeniz ve ayrıca bir GÖBL uyarısı eklemeniz gerekmektedir. Bunu yapmanın bir yolu "Bu sayfadaki içerik GNU Özgür Belgeleme Lisansı kapsamındadır. Yani bu içeriği, tüm metin (eklenenler de dâhil) aynı lisansta kalmak koşulu ile kopyalayabilirsiniz veya değiştirebilirsiniz" yazısını eklemeli ve http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html adresine bir bağlantı vermektir (gayriresmî bir Türkçe çevirisi http://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Text_of_the_GNU_Free_Documentation_License adresindedir). Bu sayfa Özgür ansiklopedi Vikipedi'den alıntı içermektedir" gibi bir yazı, metnin genel kaynağını belirtmek için iyi bir yoldur.

Özellikle <Özel adres> sayfanız, <http://tr.wikipedia.org/wiki/MADDE>'den alıntı yapmaktadır. Ben bu maddeye katkıda bulundum ve benim yazdığım metin sizin sitenizde yer almaktadır. Bana atıfta bulunulmadığı, Vikipedi maddesinin geçmişine bir bağlantı verilmediği veya katkılarımı yapmakta kullandığım GÖBL lisansının metni olmadığı için, sitenizde bulunan bu sayfa benim ve bu maddeye katkıda bulunmuş diğer yazarların telif haklarını ihlal etmektedir.

Lütfen gereken bağlantı ve kaynak beyanlarını sitenizdeki bütün ilgili sayfalara en kısa zamanda ekleyiniz.

Teşekkür ederim

Saygılarımla,

<Vikipedi kullanıcısının ismi>

GÖBL ihlali devam ettiği takdirde gönderilecek sonraki mektup[kaynağı değiştir]

(İlk mektubun yollanmasından en az bir ay sonra, ideal olarak bir ay ve ondan bir hafta sonra arasında yollanmak üzere)


Sayın { Site sahibi},

Vikipedi'den (http://www.wikipedia.org) alıntı yapmakta olan {Web sayfasi} sayfanız hakkında yazıyorum.

Vikipedi'den alıntı yapmanız, Vikipedi'nin telif hakları sayfasında belirtildiği gibi ve uluslararası telif hakları kanunlarına göre sizi otomatik olarak oradaki malzemenin bir lisansçısı yapmaktadır. GNU Özgür Belgeleme Lisansı'nın bir lisansçısı olarak bu lisansa uymak zorundasınız, yani aşağıdaki şartları yerine getirmek zorundasınız:

  • Vikipedi'den kopyaladığınız veya değiştirdiğiniz madde veya maddelere bağlantılar vermelisiniz.
  • Vikipedi'den malzeme kullanan her sayfada görünür bir GÖBL uyarısı bulundurmalısınız.

Bu size gönderdiğim ikinci iletidir; ilk mektubumuzdan beri telif haklarımızın ihlali devam etmektedir. Lütfen yukarda belirtilenleri yapınız.

GÖBL lisansçısı olarak hak ve sorumluluklarınız için http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html adresine bakabilirsiniz (gayriresmî bir Türkçe çevirisi http://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Text_of_the_GNU_Free_Documentation_License adresindedir).

Teşekkürler,
{İsminiz}

----
Bu ileti GNU Özgür Belgeleme Lisansı (GÖBL) ile lisanslanmıştır, dolayısıyla onu kopyalayıp değiştirebilirsiniz, ama tüm eser (değişikliklerle beraber) bu lisans altında kalmak zorundadır.

GÖBL: http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html (gayriresmî bir Türkçe çevirisi http://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Text_of_the_GNU_Free_Documentation_License adresindedir).
Kaynak metnin adresi: http://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Standart_G%C3%96BL_ihlali_mektuplar%C4%B1

GÖBL ihlali devam ettiği takdirde gönderilecek sonraki mektup (kamu malı sürümü)[kaynağı değiştir]


Sayın {Site sahibinin ismi},

İnternet siteniz {site ismi ve adresi} 'de Vikipedi'ye GNU Özgür Belgeleme Lisansı altında lisanslanmış olan malzemenin kullanılması konusunda sizinle ilişkiye geçmiştik. Bu içeriği telif hakkı ihlali olmadan kullanabilmeniz için ya GÖBL zorunluluklarına uymanız, ya da Vikipedi telif hakları sayfasında belirtilen ve bu zorunlulukları yaklaşık olarak karşılayan aşağıdaki işlemleri yapmanız gerekmektedir:

  1. Vikipedi'den alıntının yapıldığı maddeye sitenizdeki sayfadan (kolayca görülebilir) bir bağlantı ekleyin.
  2. Sitenizden GÖBL'ye (kolayca görülebilir) bir bağlantı ekleyin, örneğin http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html adresine (hukuken bağlayıcı metin budur, bunun gayriresmî bir Türkçe çevirisi http://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Text_of_the_GNU_Free_Documentation_License adresindedir) veya onun sitenizde bulunacak bir kopyasına.

Örneğin, Baro maddesi için aşağıdaki gibi bir not öneririz: Bu madde <a href="http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html">GNU Özgür Belgeleme Lisansı</a> ile lisanslanmıştır. <a href="http://tr.wikipedia.org/Baro">Vikipedi'deki Baro maddesinden</a> alıntı yapılmıştır.

Lütfen bu zorunlulukları yerine getirmek için sitenizi ivedilikle değiştirin ve bunu yaptığınızdan veya yapma planlarınızdan bizi haberdar edin ki bu konuda daha ileri gitmeye gerek kalmadığını telif hakkı sahiplerimize bildirebilelim.

Teşekkürler,
{İsminiz}

GÖBL ihlali yapan siteler[kaynağı değiştir]

Burada GÖBL ihlali yapmış oldukları dikkati çeken internet siteleri sıralanmaktadır. Yukarıda görülen hazır mektup örneklerinin hangisinin kime ne zaman yollandığı, ve ne gibi bir sonuç alındığını burada takip edebilirsiniz. Eğer siz de Vikipedi'den kopya yapmış ama GÖBL lisansını eklememiş sitelere rastlarsanız lütfen sitenin adresini buraya ekleyiniz.

tumdunyaegitim.com[kaynağı değiştir]

  • Mektup türü:
  • Yollanan tarih:
  • Yollayan kişi:
  • Netice:

turkcebilgi.com[kaynağı değiştir]

Sitemiz Vikipedi den içerik almakta ayni sekilde sitemizden de Vikipediye içerik alinmakta. Bilgileri hakli uyarinizdaki sekilde telif notlari ile almaktayiz. Örnegin http://ansiklopedi.turkcebilgi.com/Airbus_A380 linkindeki bilginin altinda oldugu gibi. Ancak telif notu ilistirilmemis basliklarda maalesef sitemizde var. bunlar tespit edildiginde gerekli duzenleme yapilmaktadir.

Tespit ettiginiz başlıklari varsa bize ileterek gerekli duzenlemelerin yapilmasini saglayabilirisiniz. İlginiz ve uyariniz için teşekkür ediyoruz.

--Pinar 07:57, 3 Ekim 2007 (UTC)

ebilgi.com[kaynağı değiştir]

  • Mektup türü:
  • Yollanan tarih:
  • Yollayan kişi:
  • Netice:

celiknet.com[kaynağı değiştir]

  • Mektup türü:
  • Yollanan tarih:
  • Yollayan kişi:
  • Netice:

ansiklopedi.gen.tr[kaynağı değiştir]

  • Mektup türü:
  • Yollanan tarih:
  • Yollayan kişi:
  • Netice:

radyomedcezir.com[kaynağı değiştir]

trvikipedi.com[kaynağı değiştir]

  • Örnek ihlal
  • Mektup türü:
  • Yollanan tarih:
  • Yollayan kişi:
  • Netice: