Vikipedi:Madde sihirbazı/1. versiyon/Şirket kayda değerliği

Page yarı korumaya alındı
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Canlı sohbet ile yardım: irc • web

2. Konu
3. Kayda Değerlik
4. Kaynaklar
5. İçerik
6. Son
Kayda değerlik
Bir konu başlığı, konudan bağımsız olan güvenilir kaynaklarda önemli düzeyde ele alınmışsa, bağımsız bir madde için gereken ölçütleri sağladığı varsayılmaktadır.

- Vikipedi:Genel kayda değerlik yönergesi

Kayda değerlik

Var olan şirket ve kuruluşların çok azı, Vikipedi'ye eklenmek için uygundur. Dünyada milyonlarca şirket bulunmaktadır; ancak bu şirketlerin binde birinden de azı, Vikipedi'ye dâhil edilecek ölçüde kayda değer olarak kabul edilir.

Bir şirketin Vikipedi'de yer alabilmesi için, şu özelliklere sahip olması zorunludur:

  • kaynağı şirketin kendisinden bağımsız olan, yayımlanmış önemli eserlere konu olma VEYA
  • iyi bilinen ve bağımsız yayınlarca hazırlanan önemli şirketler listelerine eklenmiş olma VEYA
  • menkul kıymetler borsası endekslerini hesaplamak için kullanılmış olma. Tüm borsayı içeren bir endeksi hesaplamak için kullanım durumları kapsam dışındadır.

Bir şirketin belli bir ürün veya hizmeti hakkında yazı yazmak istiyorsanız, bu ürün veya hizmetin şu özelliklere sahip olması zorunludur:

  • ürün veya hizmeti sunan şirketten bağımsız kaynaklı olan, yayımlanmış birden fazla önemli esere konu olma VEYA
  • ticari markası jenerikleştirmeden etkilenecek ölçüde iyi bilinir olma.


Çıkar çatışması/reklam

Hakkında madde yazmak istediğiniz şirketle yakın ilişkilere sahipseniz, bir çıkar çatışmanız var demektir ve tarafsız bir ansiklopedi yazmanız son derece güç olacaktır. Diğer kullanıcıların reklam olarak algılamayacağı bir madde yazmanızın güç olduğunu fark edeceksiniz. Vikipedi'nin reklam amacıyla kullanılması da resmî politikalarla yasaklanmış durumdadır. Bu nedenle, hazırladığınız madde bir reklam gibi görünüyorsa ya da yukarıda bahsi geçen kayda değerlik yönergelerini karşılamıyorsa, muhtemelen çok hızlı bir biçimde silinecektir. Bu konuda verilebilecek en iyi tavsiye, hiçbir şey yapmamak olacaktır: Şirketiniz kayda değer ise, er ya da geç birisi hakkında bir madde yazacaktır. Bu arada siz de Vikipedi:Madde istekleri sayfasını ziyaret ederek ilgi duyabileceğiniz başka konularla karşılaşabilirsiniz.



Önerdiğiniz madde koşullara uyuyor mu?