Vikipedi:COinS

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yaygın olarak COinS biçiminde kısaltılan ContextObjects in Spans, web sayfalarına gizli OpenURL nesneleri gömme yöntemidir. Bu, istemci yazılımın bibliyografik meta verileri almasına ve bir bağlantıyı bulmak için bir OpenURL çözümleyicisi kullanmasına olanak sağlamaktadır. Statik bir OpenURL yerine COinS kullanmanın temel avantajı, istemcinin hangi çözümleyiciyi kullanacağını belirleyebilmesidir. Bu, örneğin kişinin kendi kütüphanesindeki bir kitap kopyasını aratmasına imkan sağlar.

Zotero, bu örnekte alabileceği kaynakları görüntülemektedir. Find in a library (Bir kütüphanede bul) bağlantıları, OpenURL başvuranı sayesindedir.

COinS, Vikipedi'nin farklı kısımlarına eklenmiştir. Bunlar, temel olarak makinelerin okuyabileceği bir biçimde depolanmış bir bibliyografik bilgiler öbeğidir. CoinS, iki uygulamaya sahiptir:

  • Bilgiler, bir tam OpenURL'ye dönüştürülebilir ve yerel OpenURL çözümleyiciniz tarafından çözülebilir. Örneğin LibX OpenURL başvuranınız ya da Firefox'ta yüklü benzer bir eklenti ya da kod içeren yer iminiz varsa, bir Vikipedi maddesinin Kaynakça bölümündeki kitap veya dergi makalelerinin çoğundan sonra bir bağlantı görülecektir. Eklentiniz doğru yapılandırılmdıysa, doğrudan okulunuzun kütüphanesinin sitesine giderek bir kopyasının olup olmadığını görmek için kitaptan sonraki bağlantıya tıklayabilirsiniz. Bir dergi makalesinden sonraki bağlantıya tıklarsanız ve kütüphanenizin de erişimi varsa, doğrudan makalenin kopyasına ulaşabilirsiniz.
  • Bilgiler, Zotero gibi bibliyografik araçlar tarafından depolanabilir. Gelecekteki araştırmalarda kullanılmak üzere kişisel kitaplığınıza bir makaledeki bibliyografi bilgilerini indirmek için bu aracı kullanabilirsiniz.
    • Zotero, kaynakları seçerek bir Vikipedi değişiklik penceresine sürüklemenize imkan sağlayan bir Vikipedi aktarımına sahiptir. Bu sürükleme işlemi sonrasında, bilgiler bir kaynak gösterme şablonu biçimlendirmesiyle görünecektir.

Şu ana kadar COinS şuralara eklenmiştir:

COinS üreten şablonlarda kullanım için:

{{UF-COinS}}

Sayfaları üstteki kategoriye ekler.