İçeriğe atla

Vikipedi:Adlandırma kuralları (canlılar)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu yönerge canlıların işlendiği maddelerin adlandırılmasında uzlaşılmış olan yöntemleri açıklar.

Genel olarak canlıların konu alındığı maddelerin adlandırmasında Türkçe okuyucuların büyük çoğunluğunun en kolay şekilde tanıyacağı, en az belirsizlik içeren ve maddelere yapılacak olan iç bağlantıların kolay ve doğal olmasını sağlayacak adlar yeğlenmelidir. Eğer bir canlının Türkçe olarak yaygın kullanılan bir adı varsa öncelikle o tercih edilmeli, eğer Türkçede yazılı kaynaklarda karşılığı yoksa Latince bilimsel adı kullanılmalıdır.

Yaygın adın kullanılması[kaynağı değiştir]

Madde adı seçimi beş kıstas göz önünde tutularak yapılır. İlk olarak tercih edilecek olan ad Türkçede yaygın olarak kullanılan ad olmalıdır. Bunun için güvenilir Türkçe kaynaklar incelenerek kullanılacak adın doğrulanabilir olması esastır.

Madde adı tekil olarak kullanılmalıdır. Örneğin "kuşlar" yerine "kuş" tercih edilmelidir; çoğul adlandırma yönlendirme olarak verilebilir.

Eğer söz konusu Türkçe adın hangi takson için kullanıldığı açık değilse, var olan farklı Türkçe adların hangisinin yaygın olduğu konusunda uzlaşı yoksa ya da Türkçe adı yoksa Latince olan bilimsel adı kullanılmalıdır.