Video BIOS

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Video BIOS, (genellikle IBM PC türevi) bir bilgisayardaki grafik kartının BIOS'udur. Ayrıca, belirli video sürücüsü yüklenmeden önce temel metin ve video modu çıkışı için INT10 (Interrupt 10) uygular.[1][2] Video BIOS, Bilgisayarın açılış anında grafik kartını başlatır. Ayrıca, INT 10h kapatma özelliği ve VESA BIOS Uzantıları(VBE)'nı uygular. UEFI 2.x sistemlerinde INT 10h ve VBE, UEFI GOP ile değiştirilir.[3][4]

Sistem BIOS'u, yazılım programları tarafından sistem donanımına erişmek için kullanılan bir dizi işlev sunma şeklindeki video BIOS, video donanımına erişmek için programlar tarafından kullanılan bir dizi video ile ilgili işlev sağlar. Video BIOS, yazılımı video yonga setine, sistem BIOS'unun sistem yonga seti için yaptığı gibi arayüzler. ROM, ekran kartı bunun yerine bu yazı tipiyle ayarlanmış bir yazı tipi ROM içermiyorsa, video bağdaştırıcısı yazı tipine RAM'e yüklemek için temel bir yazı tipi kümesi içeriyordu.

Diğer donanım bileşenlerinden farklı olarak, ekran kartının önyükleme işlemi sırasında çok erken aktif olması gerekir, böylece kullanıcı neler olduğunu görebilir. Bu, herhangi bir işletim sistemi yüklenmeden önce kartın etkinleştirilmesini gerektirir; bu nedenle, bu erken aşamada mevcut olan tek yazılım olan BIOS tarafından aktive edilmesi gerekmektedir. Sistem BIOS'u, video BIOS'unu kartın ROM'undan sistem RAM'ına yükler ve önyükleme sırasında kontrolü kendisine aktarır.

İlk PC'ler MDA ve CGA kartlarını sistem BIOS'unda kullanmak için işlevler içeriyordu ve bu kartlarda yerleşik bir Video BIOS'u yoktu. EGA kartı 1984'te piyasaya çıktığında, bu kartları mevcut bilgisayarlarla uyumlu hale getirmek için Video BIOS tanıtıldı. BIOS bir EGA kartını nasıl kullanacağını bilmiyordu. O zamandan beri, EGA / VGA ve tüm gelişmiş VGA uyumlu kartlar bir Video BIOS içermektedir.

Bilgisayar başlatıldığında, bazı grafik kartları (genellikle belirli NVIDIA kartları) satıcılarını, modellerini, BIOS sürümlerini ve grafik belleği miktarını görüntüler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "lorihollasch. "Support for headless systems - Windows drivers". docs.microsoft.com". 30 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2021. 
  2. ^ "VGABIOS (MIT.edu)". 15 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2021. 
  3. ^ ""What is efifb? — The Linux Kernel documentation". www.kernel.org". 12 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2021. 
  4. ^ ""What is vesafb? — The Linux Kernel documentation". www.kernel.org". 7 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2021.