Versay'da Grand Condé'nin resepsiyonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Reception of the Grand Condé at Versailles

Grand Condé'nin Versailles'da Karşılanması (Fransızca: Réception du Grand Condé à Versailles), XIV.Louis tarafından Grand Condé'nin Kabulü olarak da bilinir (Réception du Grand Condé par Louis XIV), Jean-Léon Gérôme tarafından boyanmış bir tablodur (1878). Bourbon-Condé'nin 1674'te Versailles Sarayı'nda XIV.Louis tarafından kabulünü temsil ediyor. Tablo 2004 yılında Musée d'Orsay tarafından satın alındı.

Analiz[değiştir | kaynağı değiştir]

Siècle d'Auguste: naissance de N. S. Jésus Christ (Exposition Universelle of 1855) adlı başka bir tablosunun karışık başarısının ardından, Gérôme “küçük” tarihe odaklanmayı seçti. Bu resimde, prensin kralına gecikmiş bağlılığı aracılığıyla iktidar komedisini vurguladı. Yeniden yapılanma zevki ve ressamın hassasiyeti, zengin saray kıyafetlerinin temsilinde ve bir asırdan fazla bir süre önce yıkılan anıtsal Escalier des Ambassadeurs de Versailles'ın reprodüksiyonunda bulunur.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Gérôme'nin tablosu 2004 yılında Musée d'Orsay tarafından satın alındı. 2014 yılında resim, L'invention du Passé sergisinin bir parçası olarak Lyon Güzel Sanatlar Müzesi'ne ödünç verildi.