Verbascum Afyonense

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Verbascum Afyonense, Afyon Sığırkuyruğu, sıraca otugiller (Scrophulariaceae) familyasından Verbascum cinsini oluşturan iki yıllık bitki türüdür.

Afyonkarahisar özgü endemik bir türdür. 60–80 cm boylarına ulaşabilir. Gövdesi, alt kısımda yünsü-örümcek ağımsı, dallanmış salgısız tüylü, üst kısımda basit, kısa ve salgısız tüylü yapıdadır. Gövde silindirik, üst kısımda bazen köşeli, nadiren az sayıda dallanmıştır. 10-20 × 3–6 cm boyutlarında, uç kısımları sivri taban yaprakları bulunur. Yaprak sapı 5–8 cm'dir. Gövde yaprakları daha küçüktür ve kenarları tamdır. Çiçek sapı 10–25 mm uzunluğundadır. Kapsül, geniş, ovalimsi, 6-8×4–5 mm boyutlarında, salgılı/salgısız tüylü yapıdadır. Haziran ayında çiçeklenmektedir. Açıklık alanlar ve yol kenarlarında, 350 m. yükseklikte yetişmektedir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Çenil, Tolga (4 Nisan 2007). "Bursa ve çevresinde yayılışı olan Verbascum L. türleri üzerinde morfolojik ve taksonomik araştırmalar". 11 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2023.