Velid Hac Yahya

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Velid Hac Yahya
Doğum1936 (87-88 yaşında)
Tayibe, Filistin Mandası
MilliyetArap
MeslekSiyasetçi

Velid Haj Yahia (d. 1936), Walid Sadik olarak da bilinen, İsrail'in Sol Kampı ve Meretz'in Knesset üyesi olarak görev yapan İsrailli bir Arap eski politikacıdır.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Mandate döneminde Tayibe'de doğan Haj Yahia , Kudüs İbrani Üniversitesi'nde okudu ve sosyoloji ve siyaset bilimi alanlarında lisans derecesi aldı. Tayyibe'de 23 yıl bir lise müdürü olarak çalıştı ve Öğretmenler Sendikası merkez komitesi üyeliği yaptı.

İsrail'in Sol Kampının bir üyesi, partinin 1977 seçimleri listesindeydi. Bir koltuğu kaçırmasına rağmen, 13 Şubat 1981'de Uri Avnery'nin yerine Knesset'e girdi.[1] Ancak, partinin seçim barajını geçememesi nedeniyle o yıl haziran ayında yapılan seçimlerde koltuğunu kaybetti.

1992 seçimlerinden sonra Meretz listesindeki Knesset'e geri döndü. 4 Ağustos'ta Yitzhak Rabin hükûmetinde Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakan Yardımcısı olarak atandı. Bu görev aynı zamanda Şimon Peres'in Rabin suikastından sonra kısa süreli Başbakan olarak görev yaptı. 1996'da yeniden seçildi, ancak 1999 seçimlerinde sandalyesini kaybetti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Knesset Members of the Ninth Knesset 1 Ağustos 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Knesset website

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]