Vedat Mengi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vedat Mengi
insan
cinsiyetierkek Değiştir
vatandaşlığıTürkiye Değiştir
ön adıVedat Değiştir
doğum tarihi1917 Değiştir
ölüm tarihi17 Temmuz 1982 Değiştir
ana diliTürkçe Değiştir
konuştuğu, yazdığı dillerTürkçe Değiştir
mesleğisiyasetçi Değiştir
çalıştığı konumTürkiye Büyük Millet Meclisi milletvekili Değiştir
öğrenim gördüğü okulAnkara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Değiştir
siyasi parti üyeliğiCumhuriyet Halk Partisi Değiştir

Vedat Mengi (1917, Bor, Niğde - 17 Temmuz 1982), Türk siyasetçi.

Babası Halit Mengi, Annesi Ülfiye Mengi'dir.[1] Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olmuştur. Erzincan Hakim Muavinliği, Tunceli ve Nevşehir Cumhuriyet Müddeî-i Umûmîliği, Afyonkarahisar Ağır Ceza Azalığı, Osmaniye Ağır Ceza Cumhuriyet Müddei Umumiliği, Akşehir Sulh Ceza Hâkimliği, serbest avukatlık ve TBMM XI. Dönem Niğde milletvekilliği yapmıştır. Evli ve iki çocuk babasıdır.[1]

1943 – 1945 yıllarında Erzurum 9. kolorduda askeri adli hâkim olarak askerlik vazifesini yaptı. 1946 yılında Ankara mahkemesinde hâkimlik stajına başladı. Haziran 1946’da Erzincan Hâkim Muavinliğine tayin edildi. Aynı yılın Ağustos ayında Erzincan’dan Tunceli C. Müddeiumumîliğine naklen tayin edildi. 1957’de Nevşehir Cumhuriyet Savcılığına, 1949 yılında da Afyon Ağır Ceza Mahkemesi Üyeliğine tayin edildi. 1952 yılına kadar bu görevde kaldıktan sonra Osmaniye Ağır Ceza Cumhuriyet Savcılığına naklen tayin edildi. 1956’da tenzilen Akşehir Sulh Ceza Hâkimliğine nakledildi. Bir buçuk ay bu görevde kaldıktan sonra istifa ederek Bor’da serbest avukatlık yapmaya başladı. Aynı zamanda CHP ilçe Başkanlığı’nda bulundu. 1957’ye kadar bu görevde bulundu.

1957 seçimlerinde aldığı 40642 oyla milletvekili seçildi. Dönem içinde Nafia Encümeni’nde görev aldı.[2]

Milletvekiliği sırasında Niğde ili sorunlarının çözümü sulama ve elmacılığın kooperatifleşmesi yönünde çaba verdi. Yeşil Bor Gazetesi'nde yayınladığı makalesinde de elmanın değer bulmasının bölge için önemine dikkat çekti. Halaç Köyü Elma deresi suyunun verimli kılınması girişimlerinde de bulundu. İlçenin sorunlarına, babasının çözümüne emek verdiği konulara eğildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "TBMM Albümü 2. Cilt (1950-1980)" (PDF). TBMM Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü. 12 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Ağustos 2022. 
  2. ^ "Türk Parlamento Tarihi TBMM - XI. Dönem 3. Cilt. Prof. Dr. Zühtü Arslan. TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu Yayınları NO:156" (PDF). 3 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Ağustos 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]