Vector (video oyunu)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vector
GeliştiriciNekki
YayımcıNekki
PlatformlarAndroid
iPhone
iPad
Microsoft Windows
Çıkış28 Ağustos 2012
TürArcade
ModTek oyunculu

Vector, Kıbrıs merkezli video oyunu yapımcısı Nekki tarafından geliştirilen ve yayınlanan Microsoft Windows, Android, iPhone ve iPad için 28 Ağustos 2012 tarihinde çıkış yapmış video oyunudur. Amaç, serbest bir koşucu olarak döngüden kurtulmaktır. Oyun arcade tarzı bir parkur oyunudur.

Hikaye[değiştir | kaynağı değiştir]

Vector'da oyuncular, sürekli olarak başka bir siluet tarafından takip edilen bir siluetin rolünü üstlenirler. Oyunun, oyuncu karakterinin Orwellci bir dispotyada bir adam olduğunu, artık efendilerinin iradesine boyun eğmediğini ortaya koyan tanıtım videosundan başka uzun bir hikâyesi yok. Tanıtımda karakter, zihin kontrol cihazını ve gömleğini bir kenara atıyor ve gökdelen hapisanesinden atlıyor, bundan sonra uzak ufka doğru koşmaya başlıyor.

Değerlendirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Pocket Gamer'dan Damien McFerran, Android sürümünü 8/10 yıldız olarak derecelendirdi ve Vector'un oynanabilirliğinin yenilik eksikliğini telafi ettiğini yazdı.[1] Slide to Play, iOS sürümü hakkındaki incelemelerinde "Vector, sevilecek çok şeyi olan fantastik bir simülasyondur'" diye yazdı, ancak eleştirmen oyunu "zaman zaman kendini tekrarlayan" olarak nitelendirdi.[2] Facebook sürümünü inceleyen Leif Johnson, oyunu 4/5 yıldız olarak derecelendirdi. Johnson, oynanışı zaman zaman zorlu olarak nitelendirdi, ancak oyunun "eğlenceli şeyler olduğunu ve Facebook üzerinden çok daha zorlu" olduğu sonucuna vardı.[3] GameSpot'tan Cameron Woolsey, PC sürümünü 7/10 yıldız olarak derecelendirdi ve oyunun eziyetiyle rahatsız olduğunda "hızlı tempolu bir joyride" olduğunu yazdı.[4]

Devam oyunu[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk oyunun yerini, orijinalin hikâyesini devam ettiren Vector 2 adlı 2016 çıkışlı devam oyunu aldı. İlk bölümdeki kahraman sonunda güvenlik güçleri tarafından yakalandı, ancak onu öldürmek yerine, düşmanlar gizli bir araştırma tesisinde bazı yeni ekipmanları test etmek için becerilerini kullanmaya karar verdiler. Kahraman öldüğünde, onlar için yeni bir beden oluşturulur.

Vector 2
GeliştiriciNekki
YayımcıNekki
PlatformlarAndroid
iPhone
iPad
Microsoft Windows
Çıkış18 Mayıs 2016
TürArcade
ModTek oyunculu

Spinofflar[değiştir | kaynağı değiştir]

Vector'un başarısıyla Nekki, ana kahraman olarak bir siluet kullanan başka bir oyun yaratmaya karar verdi. Bu oyun, 2011 yılında yalnızca Facebook'ta yayınlanan Shadow Fight adlı bir dövüş oyunu haline geldi. Vector'un bu manevi halefi sonunda bir üçleme haline geldi ve 2014 ve 2017'de iOS ve Android'de kullanıma sunulan iki devam oyunu ortaya çıktı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Vector". www.pocketgamer.com (İngilizce). 30 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2022. 
  2. ^ "Slide to Play | All About iOS Gaming". Slide to Play. 8 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2022. 
  3. ^ Johnson, Leif (7 Ekim 2012). "Vector Review". Gamezebo (İngilizce). 18 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2022. 
  4. ^ "Vector Review". GameSpot (İngilizce). 13 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2022.