İçeriğe atla

Varcanauli Köprüsü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Varcanauli köprüsü

Varcanauli Köprüsü Gürcistan'da bulunan bir köprüdür. Kobuleti'ye 20 km uzaklıktaki Kintrişi Vadisinde konumlanmıştır. Oldukça büyük, geniş ve açıkça gözüken yarı dairesel ana hatları vardır. Taş bloklardan, kaba taşlardan ve harçtan yapılmıştır.

Tasarımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Her iki taraftaki kemer taşları, kesme taştan ve kireç harcından yapılmıştır. Dikey tarzda düzenlenmişlerdir. Kemer ve köprünün kenarları özenle oyulmuş taş bloklarla “süslenmiştir”. Köprü, her iki yakada da kayaya oyulmuş köprü ayaklarına dayanıyor. Kemerin alt yüzü için tasarlanmış taşlar, kemer taşları ile simetrik olarak yerleştirilir, böylece kemer bir bütün gibi görünür. Aynı zamanda, bu taşlar da iyi işlem görür ve kemer taşları ile birlikte bütün yapıya hoş bir görünüm verir. Köprüyü farklı kılan özellikler, kullanılan hafif malzemeler ve taşların sofistike simetrisidir. Çevreye organik bir görüntüyle yerleştirilen köprü, köprüyü görenler üzerinde silinmez bir izlenim bırakır.

Köprünün ayakları arasındaki yatay uzunluk 14.6 metre, karayolu 28.1 metredir; orta kısımdaki genişlik 2.6 metre, köprü ayaklarının yanında 3.5 metredir; köprünün kemeri ile deniz seviyesi arasındaki mesafe 7.9 metre, kemerin tepesine uzaklık ise 8.6 metredir. Kemer formundaki deliklerin ebadı: 0.36 x 42 metre ve 0.38 x 0.32 metredir. 2006 yılında Gürcistan'ın Taşınmaz Kültürel Anıtları listesine eklenmiştir.[1] 2008 yılında köprüde güçlendirme çalışmaları yapılmıştır.

Yazılı eserler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kakhidze A., Mamuladze Sh., Adjara archeological monuments, Tiflis, 2016

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ",,კულტურის ზოგიერთი უძრავი ძეგლისათვის ეროვნული მნიშვნელობის კატეგორიის მინიჭების შესახებ"". სსიპ ”საქართველოს საკანონმდებლო მაცნე” (Gürcüce). 1 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2019.