Valentina Mineyeva

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Valentina Mineyeva
Doğum1924
Batırev (şimdiki:İbresi köyü), Sovyetler Birliği
Ölüm25 Nisan 2010 (85 yaşında)
Şupaşkar, Rusya Federasyonu
MilliyetÇuvaş ÖSSC, RSFSC, Sovyetler Birliği, Rusya Federasyonu
MeslekAraştırmacı, gazeteci, halk zanaatkarı

Valentina Mineyeva (1924, Batırev (İbresi) - 25 Nisan 2010, Şupaşkar), Çuvaş gazeteci, araştırmacı, yazar, Çuvaş halk dokumacısı, halk zanaatkarı, halk sanatının araştırmacısı ve popüleştiricisidir. SSCB Gazeteciler Birliği üyesidir[1].

Biyografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

1941'de Çeboksarı Pedagoji Koleji'nden mezun oldu. 1950 yılında Çuvaş Devlet Pedagoji Enstitüsü Tarih Fakültesi'nden mezun oldu. 1954-1966 - editör, 1966-1973 - Çuvaş radyosunun çocuk programlarının kıdemli editörü. 1972 (diğer kaynaklara göre, 1954'ten beri)-1980 - bir köy okulunda öğretmen, Kültür, Edebiyat ve Sanat Bölümü'nde edebiyat çalışanı ve cumhuriyet gazetesi "Komünizm Yalavĕ"nın (şimdi "Hıpar" (Haber) gazetesi) kıdemli muhabiri, "Pionyer Sassi" (Pionyer'ın Çığlığı) gazetesinde. 1986'dan 1989'a kadar Paha Tere Sanat ve El Sanatları Derneği'nin atölyesinde desen dokumacısı olarak çalıştı. 1990'dan 2002'ye kadar Çuvaş Cumhuriyeti Halk Sanatçısı Moisey Spiridonov'un Anıt Müze Dairesi'nin başkanlığını yaptı.

Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Valentina Mineyeva, halk kültürü, gelenekleri ve halk desenli kumaş, boncuk işi ve madeni desen teknikleri araştırmacısıdır. Halk sanatı ve sanatsal el sanatlarının sorunları üzerine defalarca program ve makalelerle yer aldı. Aynı zamanda sanatsal pratikle uğraştı, desenli dokuma ustasıydı. Gazetecinin yaratıcı iş gezileri, halk sanatı çalışmasıyla birleştirildi. Çuvaş ulusal dokumacılığının neredeyse tüm sanatsal ve teknik tekniklerinde, boncuk ve madeni paralarla dikiş, nakış, örgü ve dokuma kemerlerinde ustalaştı.

1970'lerden bu yana, V. A. Mineeva, cumhuriyetçi, tüm Rusya ve tüm Birlik sanat sergilerinin katılımcısı ve çok sayıda ödülü olmuştur. Çok sayıda eserin yazarıdır. Desenli havlular, kemerler, masa örtüleri, koşucular, peçeteler, mücevherler üzerinde Çuvaş motiflerinin işlendiği birçok eserin sahibidir. Mineyeva'nın çalışmaları, Moskova'daki RSFSC özerk cumhuriyetlerinin sanatçılarının eserlerinin sergilendiği sergide sergilendi (1971) .

V. Mineyeva'nın eserleri Çuvaş Ulusal Müzesi'nde, Çuvaş Devlet Sanat Müzesi'nde, Devlet Etnografya Müzesi'nde, Moskova'daki müzelerde, St. Petersburg'da, Suzdal'da vb. bulunmaktadır.

1990 yılında Çek Cumhuriyeti Halk Sanatçısı M. S. Spiridonov'un Anıt Müze Dairesi başkanı olarak çalışırken araştırma ve eğitim çalışmalarını yoğunlaştırdı. Fonları sistematikleştirdi, basında halk sanatı üzerine denemeler ve makaleler yayınladı, desenli dokuma için bir çocuk atölyesi düzenledi.

Aldığı Ödüller ve Takdirler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • SSCB Gazeteciler Birliği Üyesi (1971).
  • Çuvaş Cumhuriyeti Kültür Emektarı (1978).
  • Rusya Halk Sanatkarı (1989).
  • Çuvaşya Yüksek Sovyeti Liyakat Sertifikası (1998).

Literatür[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çuvaşistan Etnografya ve Arkeoloji Araştırmacıları: Biyobibliyografik Sözlük. Çubuksaray: ChGIGN, 2004. s. 174—176.
  • Mineyeva v. "Mĕneh vara, Paris ta çitĕp-ha..." ("Pekala, Paris'e ulaşacağım..." / V. Mineeva // Piquet. — 1997. — Hayır 1-2. — sayfa 24-25.
  • Mineyeva, Valentina Alekseevna. Çăvashsen ereshlĕ pir-avărĕ = Çuvaş desenli dokuma: kitap.-albüm (Çuvaşça ve Rusça) / Şupaşkar : Çăvash kĕneke izd-vi, 2007. —183 s. : Ill., Portr.; 27 cm. — (Halk ustalarının deneyimlerinden).
  • V. A. Mineyeva. Ĕmĕrĕn kĕske sypăkĕsem — Hayatın kısa anları (Çuvaşça. - Şupaşkar, 2008. 56 s. (Rusça).
  • Mineyeva V. A. Tĕrĕ ăsti Ekaterina Efremova / Nakış Ustası Ekaterina Efremova (Çuv. Devlet Beşeri Bilimler Enstitüsü, 2008. 48 s., hasta.
  • İvanov-Orkov G. N. Çuvaş topraklarının desenleri. Modern sanatlar ve el sanatları ve hediyelik eşyalar. Çubuksaray: Çuvaş. Kn. Yayın, 2007. Sayfa 15.
  • İvanov-Orkov, G. N. Mineyeva Valentina Alekseevna / G. N. Ivanov-Orkov // Çuvaş Ansiklopedisi. — Çubuksaray, 2009. — T. 3 : M-se. - sayfa 96.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ivanov-Orkov G.N. Mineeva Valentina Alekseevna : [arch. 16 Mart 2024] // Elektronik Çuvaş Ansiklopedisi, http://enc.cap.ru/?t=prsn&lnk=3372 1 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]