Valensiya portakalı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
?
Portakal
(Valensiya portakalı)
Soy tür Citrus sinensis
Melezlik soy pomelo × mandalina
Kültivar grubu -
Kültivar Valensiya
Köken Santa Ana, Kaliforniya ABD

Valensiya portakalı, tatlı bir portakal kültivarı. İlk olarak, Amerikalı agronomist William Wolfskill tarafından 19. yüzyılın ortalarında, Amerika Birleşik Devletleri, Güney Kaliforniya'da yer alan Santa Ana'da bir çiftlikte melezlenmiştir.[1]

Birincil olarak işleme ve portakal suyu üretimi için yetiştirilen Valencia portakalları, meyve başına sıfırdan dokuza kadar değişen tohum sayısına sahiptir. Tad ve rengi gibi etkenler ötürü de taze meyve olarak tüketimi yaygındır. Ortalama olarak çapı 7-7.5 cm olan ve 96 gram gelen meyve 45 kalori ve 9 gram şeker içerir. Çiçek açtıktan sonra, genellikle ağaçta eski ve yeni olmak üzere iki ürün taşır. Florida'daki ticari hasat mevsimi Mart'tan Haziran'a kadar sürmektedir. Dünya çapında, Valencia portakalları yaz mevsiminde taze olarak tüketilebilen tek portakal çeşidi olması dolayısıyla tercih edilir. Portakal kültivarı, C vitamini ve flavonoidler de içermektedir.

2012 yılında, portakalın genomu dizilmiş ve 29.445 protein kodlayan gene sahip olduğu bulunmuştur. Ayrıca tatlı portakalın, pomelo ve mandalina arasında bir melezden türediği bulunmuştur.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Valencia oranges". Citrus Trees Online. 14 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2012. 
  2. ^ Xu, Qiang; Chen, Ling-Ling; Ruan, Xiaoan; Chen, Dijun; Zhu, Andan; Chen, Chunli; Bertrand, Denis; Jiao, Wen-Biao; Hao, Bao-Hai; Lyon, Matthew P; Chen, Jiongjiong; Gao, Song; Xing, Feng; Lan, Hong; Chang, Ji-Wei; Ge, Xianhong; Lei, Yang; Hu, Qun; Miao, Yin; Wang, Lun; Xiao, Shixin; Biswas, Manosh Kumar; Zeng, Wenfang; Guo, Fei; Cao, Hongbo; Yang, Xiaoming; Xu, Xi-Wen; Cheng, Yun-Jiang; Xu, Juan; Liu, Ji-Hong (25 Kasım 2012). "The draft genome of sweet orange (Citrus sinensis)". Nature Genetics. 45 (1). ss. 59-66. doi:10.1038/ng.2472. PMID 23179022.