Ulak adası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ulak adası
Harita

Ulak Adası (Aleutian) : Yuulax̂ ) Andreanof Adaları'nda, özellikle Aleut Adalarında Delarof Adalarının en batıdaki alt grubu olan ısız bir adadır. Ada, Amatignak Adası'nın 6 km kuzeybatısında yer almaktadır.

Ulak nispeten sığ suda bulunur ve sörf yapmak genellikle o kadar zordur ki, teknelerin adaya hareket etmesi imkansızdır. Kuzey enlemlerindeki iklim, soğuk sıcaklıklar, kuvvetli rüzgarlar, yoğun sis ve yağmur ve genellikle kuvvetli fırtınalı denizdir. Deniz seviyesinde günlük ortalama sıcaklık yazın 8,8 °C ve yılda ortalama 4,8 °C'dir. Yıllık yağış miktarı 166 cm'dir. Deniz seviyesindeki kar nadiren yılda 0,5 m'yi aşar. Permafrost topraklar yoktur.

Bitki örtüsü, deniz ve alpin tundra için tipiktir ve esas olarak çayırlar, çayırlar, turba yosunu, likenler ve çeşitli otlardan oluşur. Ağaç veya çalı yok. Adanın güney tarafında oldukça derin topraklara sahip dik yamaçlar vardır. Fırtına kuşları, kaya suları, pisi balığı ve Aleutian auk dahil binlerce deniz kuşu burada ürer. Kuzey tarafında karabatakların, Aleutian auklarının ve binlerce giyotinin yaşadığı sarp uçurumlar hakimdir. Çok sayıda sakallı auk, kayalık kıyılarda ve dik dağ yamaçlarında yuva yapar.

Alaska tarihinin en kötü gemi enkazlarından biri, 17 Aralık 1964'te, 158 m uzunluğundaki Liberya bandıralı bir kargo gemisinin San Patrick Ulak'ın kayalık kıyılarında batmasıyla meydana geldi; 32 kişilik mürettebatın tamamı öldürüldü.