Ugland House

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ugland House

Ugland House, Cayman Adaları, George Town'da bulunan bir binadır. South Church Street 121 numarada bulunan bina Maples and Calder hukuk firması tarafından kullanılmakta olup,[1] birçok büyük yatırım fonu, uluslararası ortak girişimler ve sermaye piyasası ihraççıları da dahil olmak üzere 40.000 kuruluşun kayıtlı ofis adresidir.[2]

ABD hükümeti tarafından yürütülen soruşturma[değiştir | kaynağı değiştir]

ABD Başkanı Barack Obama, ilk başkanlık kampanyası sırasında Ugland House'dan "dünyanın en büyük vergi dolandırıcılığı" olarak bahsetmiş ve binada kayıtlı ofisi bulunan şirketlerin sayısı konusunda soru işaretleri yaratmıştı.[3][4]

Obama daha sonra, Bay Lew'in 2008 mali çöküşü sırasında Citigroup'ta yatırım bankacısı olarak çalışırken Ugland House'daki fonlara yoğun bir şekilde yatırım yaptığı yönündeki itirazlara rağmen, 2013 yılında Jack Lew'i Hazine Bakanlığına aday göstermiş ve Başkan Obama, Bay Lew'in geçmişteki mali işlemlerinden endişe duymadığını belirtmiştir.[5]

2008 yılında, ABD Kongresi'nin bağımsız bir organı olan Amerika Birleşik Devletleri Hükümet Sorumluluk Ofisi (GAO), Cayman Adaları'nda ve Ugland House'da kayıtlı kuruluşların niteliğini araştırdı.[6] Soruşturma, belgelerin incelenmesinin yanı sıra İç Gelir Servisi, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Hazine Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Denizaşırı Özel Yatırım Kurumu ve Amerika Birleşik Devletleri İhracat-İthalat Bankası yetkilileriyle yapılan görüşmeleri de içeriyordu.[7]

GAO, Ugland House'da kayıtlı bir ofis adresi olan kuruluşların %95'inin tamamen ABD'li kişilere ait olmadığını tespit etmiştir. Ayrıca GAO, Cayman Adaları'nın uluslararası finans ve iş dünyası için popüler bir yetki alanı haline gelmesinin nedenlerini, ülkenin "istikrarlı ve uluslararası uyumlu bir yasal ve düzenleyici sisteme sahip olma" ünü de dahil olmak üzere doğruladı. GAO ile yapılan bir röportajda, ABD İç Gelir Servisi (IRS) temsilcileri, yasal finansal faaliyetleri çekebilecek faktörler olarak "Cayman Adaları'nın düzenleyici karmaşıklık konusundaki itibarını" ve "alacaklılar ve yatırımcılar için yasal korumaları" gösterdi.[8]

GAO raporu ayrıca ABD hükümetinin ticareti teşvik kurumlarının Cayman Adaları'nı ve Ugland House'da kayıtlı kuruluşları nasıl kullandığını da açıkladı. Export-Import Bank GAO'ya Amerika Birleşik Devletleri'nde üretilen uçakların satışını desteklemek için Cayman Adaları'nı kullandığını söyledi. İhracat-İthalat Bankası, 2003 yılından GAO soruşturmasının yapıldığı tarihe kadar Cayman Adaları'nda 42 uçak finansmanı anlaşmasının desteklenmesinde yer almıştır. Ayrıca, bir başka ABD devlet kurumu olan Denizaşırı Özel Yatırım Kurumu (OPIC) yetkilileri GAO'ya "yatırım yaptığı özel sermaye fonlarının üçte biri ila yarısının Cayman Adaları'nda organize edildiğini" söyledi. OPIC yetkilileri ayrıca "dahil oldukları özel sermaye fonlarındaki yabancı yatırımcıların Cayman Adaları'nın farklı yargı alanlarından gelen yatırımcılara karşı yasal tarafsızlık konusundaki itibarına değer verdiklerini" söyledi.GAO raporu ayrıca ABD hükümetinin ticareti teşvik kurumlarının Cayman Adaları'nı ve Ugland House'da kayıtlı kuruluşları nasıl kullandığını da açıkladı. Export-Import Bank GAO'ya Amerika Birleşik Devletleri'nde üretilen uçakların satışını desteklemek için Cayman Adaları'nı kullandığını söyledi. İhracat-İthalat Bankası, 2003 yılından GAO soruşturmasının yapıldığı tarihe kadar Cayman Adaları'nda 42 uçak finansmanı anlaşmasının desteklenmesinde yer almıştır. Ayrıca, bir başka ABD devlet kurumu olan Denizaşırı Özel Yatırım Kurumu (OPIC) yetkilileri GAO'ya "yatırım yaptığı özel sermaye fonlarının üçte biri ila yarısının Cayman Adaları'nda organize edildiğini" söyledi. OPIC yetkilileri ayrıca "dahil oldukları özel sermaye fonlarındaki yabancı yatırımcıların Cayman Adaları'nın farklı yargı alanlarından gelen yatırımcılara karşı yasal tarafsızlık konusundaki itibarına değer verdiklerini" söyledi.

Cayman Adaları, yönetişimi ve düzenlemeyi teşvik etmek için çalışmış ve küresel ticaret için şeffaf bir yasal rejimi teşvik etmeyi amaçlayan FATCA[9] gibi vergi bilgi anlaşmalarını ve menkul kıymet düzenleyicileri ile işbirliği anlaşmalarını uygulamaya koymak için yıllar boyunca büyük ekonomilerdeki hükümetlerle işbirliği yapmıştır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1209 Kuzey Turuncu Sokak, Wilmington, Delaware, Amerika Birleşik Devletleri, 285.000'den fazla Delaware şirketine ev sahipliği yapıyor[10]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Cayman Islands – Maples and Calder". 7 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2023. 
  2. ^ "Ugland house explained". 23 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Tax spotlight worries Cayman Islands". BBC News. 31 Mart 2009. 9 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2010. 
  4. ^ "Offshore Haven Considers a Heresy: Taxation". New York Times. 3 Ekim 2009. 18 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2010. 
  5. ^ "From the Citi to the Caymans". WSJ News. 12 Şubat 2012. 6 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2023. 
  6. ^ U.S. GAO Report to Senate Finance Committee. “Cayman Islands: Business and Tax Advantages Attract U.S. Persons and Enforcement Challenges Exist.” 17 Ekim 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  7. ^ "Global Forum on Transparency and Exchange of Information for Tax Purposes". OECD. 17 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2018. 
  8. ^ "GAO 08-778: Cayman islands - Business and Tax Advantages Attract U.S. Persons and Enforcement Challenges Exist". U.S. Government Accountability Office. 12 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2018. 
  9. ^ "Caymans & Costa Rica Sign U.S. Tax Evasion Pact-FATCA Gets Even Fatter". Forbes. 29 Haziran 2013. 9 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2014. 
  10. ^ Leslie, Wayne (30 Haziran 2012). "How Delaware Thrives as a Corporate Tax Haven". NY Times. 19 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2013. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Modül:Coordinates/styles.css sayfası içerik yok.19°17′31″N 81°23′07″W / 19.2920°K 81.3854°B / 19.2920; -81.3854