UN-SPIDER
Bu madde, Vikipedi biçem el kitabına uygun değildir. (Haziran 2011) |
UN-SPIDER (United Nations Platform for Space-based Information for Disaster Management and Emergency Response) (Türkçe: Birleşmiş Milletler Afet Yönetimi ve Olağanüstü Halde Müdahale Amaçlı Uzay Kaynaklı Bilgi Platformu), amacı uzay tabanlı enfermasyonlara ve afet yönetimiyle ilgili bilgilere evrensel erişim sağlamaktır. Afet yönetimi merkezleri ile uzay komiteleri arasında bir köprü görevi üstlenmektedir.
14 Aralık 2006 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla kurulan UN-SPIDER'in misyonu olarak "tüm ülkelerin ve bölgesel ve uluslararası organizasyonların erişimine olanak sağlayan ve Afet yönetimiyle ilgili tüm uzay tabanlı enfermasyon sistemlerinin kapasitesini arttırmaktır."
Organizasyon & Yapısı
[değiştir | kaynağı değiştir]Ofisler
[değiştir | kaynağı değiştir]Viyana dışında (UNOOSA'ın merkezinin bulunduğu yer), Bonn, Almanya ve Pekin, Çin'de ofisleri bulunmaktadır.
- Viyana
- Bonn
UN-SPIDER Bonn ofisi Ekim 2007'de Alman teknoloji ve ekonomi bakanlığına (BMWi) ve Alman Uzay Merkezi'ne (DLR) destek vermek amacıyla kurulmuştur. Bonn ofisinin görevleri tüm ilgili verileri kolay erişebilir ve afet yönetimi ve acil ve insancıl yardım kuruluşlarının erişimini sağlamaktır.
- Pekin
Pekin ofisi 9 Kasım 2010'da faliyete geçmiştir.
Aktiviteler
[değiştir | kaynağı değiştir]- SpaceAid
- Sosyal Yardım ve Kapasite arttırma
- Yatay kurum
- Technical Advisory Support27 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Uzay Teknolojileri ve Afet Yönetimi
[değiştir | kaynağı değiştir]İklimlerin değişmesiyle doğal afetlere olan savunmasızlık artmaktadır ve etkileri dünya nüfusuna oranı hızla artmaktadır. Depremler, seller, kasırgalar ve diğer doğal afetler toplumda büyük zararlara yol açmakta ve ulusal ekonomik sisteme büyük yük getirmektedir. İyi dizayn edilmiş enfermasyon sistemi ile can ve mal kaybı ihtimali azaltılabilir, risk değerlendirmesi, erken uyarı sistemleri ve afet izleme sistemleri geliştirilebilir. Bu ihtiyaçlardan ötürü Birleşmiş Milletler Konseyi 14 Aralık 2006'da var olan uzay teknolojisinin (uydu gözetlemesi, meterolojik uydular, haberleşme sistemler, nevagasyon sistemleri gibi) Afet yönetiminde etkili bir rol alabileceğini beyan etmiştir. Bu sayede doğru ve zamanlı kararlar alınabilecektir.
UN-SPIDER Sosyal yardımlar ve kapasite arttırımı
[değiştir | kaynağı değiştir]Kapasite arttırımı kişilerin, birimlerin afet durumlarında uzay teknolojileri kullanarak haberleşmesini kolaylaştırmak ve yapılacak yardımların daha iyi şekilde koordine edilmesidir
Farkındalık artımı
[değiştir | kaynağı değiştir]Farkındalık artımı insan anlayışını ve onun alışkanlıklarını değiştirmeye teşvik etmektir. Bu çerçevede UN-SPIDER yeni teknolojik çözümler, yeni imkânlar ve olan projeleri kolaylaştırıp geliştirmede farkındalık artırımını sağlamaya çalışmaktadır.
Sosyal Yardımlar
[değiştir | kaynağı değiştir]Sosyal yardım aktiviteleri Afet yönetimi ve UN-SPIDER ve benzer kuruluş aktivitelerine katkıda bulunmak ve uzay tabanlı afet yönetimi döngüsüne katkıda bulunmaktır.
Kapasite arttırımı
[değiştir | kaynağı değiştir]UN-SPIDER'in kapasite arttırımı hedefi tüm ülkelerin uzay tabanlı enfermatik sistemlerini afet durumlarında verimli şekilde kullanılmasını ve geliştirilmesini sağlamaktır.
UN-SPIDER kapasite arttırımına nasıl katkıda bulunmaktadır?
[değiştir | kaynağı değiştir]Ulusal seviyedeki afet-rist yönetimi ve acil yardımlar için uzay tabanlı enformatik sistemleriyle kapasitelerini artırmak için UN-SPIDER'in 3 yöntemi vardır:
1. 'Kurumlar: UN-SPIDER afet yönetimi döngüsündeki fazlarda kurumların uzay tabanlı iletişime katkıda bulunması için gerekli düzenlemeri sağlar.
2. Bireyler: UN-SPIDER afet yönetimi döngüsündeki bireylerin eğitimini ve bilgi seviyesini arttırır.
3. Alt yapı: UN-SPIDER uzay tabanlı iletişim için altyapıya erişimi kolaylaştırır.
Yatay Kurum
[değiştir | kaynağı değiştir]SpaceAid
[değiştir | kaynağı değiştir]SpaceAid, UN-SPIDER'in çerçevesinde ülkeler ve ulusal ve uluslararası örgütlerin daha hızlı ve verimli şekilde uzay tabanlı enfermasyona ulaşmasını sağlar. Dünya gözetleme uyduları, haberleşme uyduları ve global nevagasyon uydu sistemlerini kapsamaktadır.
SpaceAid mekanizması nasıl çalışır?
[değiştir | kaynağı değiştir]1. UN-SPIDER Ulusal merkez noktası, bölgesel destek ofisi ya da bir BM örgütünden destek isteği alır. Kullanıcı UN-SPIDER uzmanından talep ettiği desteği belirtir.
2. UN-SPIDER tüm partnerlerine bu isteği iletir. Partnerler gönüllü olarak sağlayabileceği ürünü seçerler. Tüm partnerler herhangi bir isteği karşılayabilecek imkânlar sunar. Tüm imkânlar ücretsiz olarak kullanılır. İstenilen imkân fonksiyonel olduğunda talep edilen teknoloji SpaceAid otomatik olarak uyduyu talep edilen iş doğrultusunda atar.
3.Partnerler Kullandıkları haberleşme protalında yapacakları katıyı paylaşır böylece benzer sistemin iki kez önerilmesini engeller ve kullanıcı önerileri daha hızlı ve verimli şekilde seçme imkânı olur.