Uğultulu Tepeler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Uğultulu Tepeler (roman) sayfasından yönlendirildi)
Uğultulu Tepeler
YazarEmily Brontë
TürRoman
Yayım1847
YayımcıThomas Cautley Newby
ISBN0-486-29256-8

Uğultulu Tepeler veya Rüzgârlı Bayır (özgün adı: Wuthering Heights) Emily Brontë'nin tek romanı. İlk kez 1847 yılında Ellis Bell mahlası ile yayımlandı. Emily öldükten sonra kız kardeşi Charlotte, eserin ikinci baskısını Emily'nin gerçek ismi ile yayımladı. Eserin ismi konu aldığı hikâyenin merkezî figürlerinden olan bir malikâneden gelmektedir.

Bugün İngiliz edebiyatının klasiklerinden sayılan roman ilk yayımlandığında hem olumlu hem de olumsuz tepkilerle karşılaşmıştır. İç içe geçen yenilikçi yapısı karışık tepkiler almıştır. Her ne kadar ilk başlarda Charlotte Brontë'nin Jane Eyre isimli eseri Brontë kardeşlerin yayımladığı en iyi çalışma olarak tanınmış olsa da, sonradan gelen eleştirmenlerin çoğu Uğultulu Tepeler'in özgünlüğü ve başarısının onu Brontë kardeşler tarafından çıkarılmış en iyi eser yaptığını öne sürmüşlerdir.[1]

Uğultulu Tepeler'in birkaç film, radyo ve televizyon oyunları ve iki müzikal dahil olmak üzere birçok uyarlaması yapılmıştır. Ayrıca Kate Bush'un popülerleşmiş bir şarkısına da ilham kaynağı olmuştur ki şarkı daha sonra birçok sanatçı tarafından tekrar seslendirilmiştir.

Türkçe çevirileri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Rüzgarlı Bayır (Ankara: Milli Eğitim, Dünya Edebiyatından Tercümeler, 1946, Çev.: Emel Harunoğlu ve Naciye Öncül)
  • Uğultulu Tepeler (İstanbul: Can Yayınları, 2012, Çev.: Naciye Akseki Öncül)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Uğultulu Tepeler'e dair son eleştirel yanıtlar 17 Mart 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)