Uçan kurbağa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Wallace'ın uçan kurbağası (Rhacophorus nigropalmatus)

Uçan kurbağa, süzülerek uçma yeteneğine sahip bir kurbağadır. Bu, yatayda 45°'den az bir açıyla iniş yapabileceği anlamına gelir. Uçamayan diğer ağaçsıl kurbağalar da iniş yapabilir ancak bunu yatayda 45°'den yüksek bir açıyla yapar ve buna paraşütleme denir.[1]

Evrimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurbağalarda süzülerek uçma yeteneği, hem Yeni Dünya (Hylidae) ve hem de Eski Dünya (Rhacophoridae) familyalarında, birbirinden bağımsız bir şekilde birden fazla kez evrimleşmiştir.[1][2] Bu paralel evrim, yerden yüksekte, ağaçlar üzerinde geçen hayatlarına bir adaptasyon olarak görülür. Eski Dünya türlerinde görülen özellikler arasında şunlar yer alır: genişlemiş eller ve ayaklar, tüm el ve ayak parmaklarının arasını kaplayan geniş perdeler ve burun ucu-kloak uzunluğu başına düşen ağırlığın azalmış olması.[2] Bu morfolojik değişimler, uçan kurbağaların aerodinamik yapısına katkıda bulunmuştur.

Taksonomisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfred Russel Wallace, bir uçan kurbağayı raporlayan ilk kişidir.[3] Gözlemlediği türe, daha sonra George Albert Boulenger tarafından Rhacophorus nigropalmatus ismi verildi.

Uçan kurbağalara şu cinslerde rastlanır:

380 tane uçan kurbağa türü vardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Emerson, S.B., Travis, J., & Koehl, M.A.R. (1990). "Functional complexes and additivity in performance: A test case with 'flying' frogs." Evolution, 44(8), 2153-2157.
  2. ^ a b Emerson, S.B., & Koehl, M.A.R. (1990). "The interaction of behavioral and morphological change in the evolution of a novel locomotor type: 'Flying' frogs." Evolution, 44(8), 1931-1946.
  3. ^ Oliver, J.A. (1951). "'Gliding' in amphibians and reptiles, with a remark on an arboreal adaptation in the lizard, Anolis carolinensis carolinesis Voigt." The American Naturalist, 85(822), 171-176.