Tungsten çeliği

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tungsten çeliği veya volfram çeliği, alaşım elementi olarak tungsten içeren ve özellikleri çoğunlukla bu elementin varlığından türetilen herhangi bir çeliktir. Yaygın alaşımlarda ağırlıkça %2 ila %18 arasında tungsten ile birlikte az miktarda molibden ve vanadyum bulunur ve bu elementler birlikte fevkalade ısı, korozyon ve aşınma direncine sahip bir alaşım oluşturur. Tungsten, çeliği alaşımlamak için kullanılan en eski elementlerden biridir. Çok sert bir karbür ve demir tungstit oluşturur. Bununla birlikte, alaşımdaki yüksek tungsten içeriği, kırılganlığa neden olma eğilimindedir ve alaşımladığı malzemenin bükülme yerine kırılmaya maruz kalmasına neden olmaktadır.[1] Tüm tungsten çelikleri için SAE tanımlaması, 7XXX formatında 7 rakamıyla başlayan dört sayıdan oluşmaktadır.

Tungsten çeliği, diğer birçok uygulamanın yanı sıra mikro matkap uçları, yüksek dayanıklılığa sahip kendiliğinden bilenen döner kesme bıçakları ve roket motoru nozullarının üretiminde kullanılır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Mel Schwartz (29 Nisan 2002). Encyclopedia of Materials, Parts and Finishes, Second Edition. CRC Press. s. 819. ISBN 978-1-4200-1716-8.