Tsukimi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
   Tsukimi
13 Eylül Ayı için Sunulanlar: Tsukimi dango (solda), susuki otu (ortada) ve kestane (sağda)
ÜlkeJaponya
TürüDini, Kültürel
ÖnemiHasat kutlama
Başlama8. kameri ayın 15. günü
Bitiş8. kameri ayın 18. günü
Bağlantılı günlerAy Festivali
Chuseok

Tsukimi (Japonca月見) veya Otsukimi (お月見, "Ay izleme"), Ay Festivali'nin bir çeşidi olan sonbahar ayını onurlandıran Japon festivalidir. Dolunay kutlamaları genellikle Jūgoya (十五夜, 15. gece) olarak bilinen geleneksel Japon takviminin sekizinci ayının 15. gününde gerçekleşir;[1] büyüyen ay, Jūsan'ya (十三夜, 13. gece) olarak bilinen dokuzuncu ayın 13. gününde kutlanır. Bu günler normalde modern güneş takviminin Eylül ve Ekim aylarına denk gelir.

Bu gelenek Heian Dönemi'ne kadar uzanır ve günümüzde Japonya'da o kadar popülerdir ki, bazı insanlar sekizinci ay-güneş ayında dolunayın ortaya çıkmasının ardından birkaç akşam bu faaliyetleri tekrarlarlar.

Tsukimi gelenekleri arasında, Ay'ın güzelliğini kutlamak için Japon pampa otlarından yapılan süslemelerin sergilenmesi ve Tsukimi dango adı verilen pirinç tatlılarının yenmesi yer almaktadır.[2] Ay'a adak olarak mevsimlik ürünler de sergilenmektedir. Dolunayda tatlı patates, bir sonraki ay büyüyen ayda ise fasulye veya kestane ikram edilir. Kutlamaların alternatif isimleri olan Imomeigetsu ("patates hasadı ayı") ve Mamemeigetsu ("fasulye hasadı ayı") veya Kurimeigetsu ("kestane hasadı ayı") bu adaklardan türetilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ""Tsukimi": The Japanese Tradition of Autumn Moon Viewing". nippon.com (İngilizce). 19 Eylül 2018. 13 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2024. 
  2. ^ Colleen Smith (25 Eylül 2015). "Where to view the harvest moon?". The Denver Post. 13 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]