Trofoblast

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İnsan embriyogenezinin başlangıcı
İnsan embriyogenezinin başlangıcı

Trofoblast, (Yunanca "trephein": beslemek ve blast: germinator), blastokistin dış tabakasından şekillenen hücrelerdir ve plasentanın büyük bir kısmını oluşturacaklardır. Gebeliğin ilk aşamalarında meydana gelirler ve döllenmiş yumurtadan (zigottan) farklılaşan ilk hücrelerdir.

Trofoblastların bu ilk tabakaları topluca trofoblastlar olarak bilinir [1][2] ve gastrulasyondan sonra trofoektoderm olarak isimlendirilirler ve gelişimin devamı sırasında embriyonun ektodermiyle bitişik olarak gelişmeye devam ederler.

Farklılaşma[değiştir | kaynağı değiştir]

Trophoblastlar ddöllenmeden yaklaşık 6 gün sonra iki ayrı tabakaya çoğalır ve farklılaşırlar:

Tabaka Yer Tanım
Sitotrofoblast iç tabaka Tek hücreli, Trofoblastın iç tabakası.
Sinstiyotrofoblast dış tabaka Bu tabakanın hücre sınırları yoktur ve endometriyal stromaya farklılaşır. Bu da, gebelik için gerekli progestronun devamı için insan koryonik gondadotropin hormonunu (hCG)'yi salgılar.
Orta trofoblast (IT) yerleşme bölgesi, koryon, villi (alt türe bağlı olarak villus) Plasenta çapası (yerleşme bölgesi IT), bilinmeyen (koryonik & villus IT)

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2014. 
  2. ^ Merriam-Webster's Medical Dictionary > trophectoderm 26 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Retrieved August 2010

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]